Marynowane młode buraki
Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘburaki młode – 1,5 kg cukier – 2 szklanki soli – do smaku ocet 9% – 2 szklanki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj buraki. Odetnij wierzchołki, pozostawiając małe ogonki. W rondlu zagotuj 2 litry wody z octem i cukrem. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać buraki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 1 godzinę.
Krok 2
Za pomocą łyżki cedzakowej połóż buraki na talerzu i poczekaj, aż ostygną. Następnie usuń skórkę. Jeśli buraki są duże, przekrój je wzdłuż na 3-4 części, pozostawiając ogonki. Odcedzić marynatę i doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
Obrane buraki ułożyć w wysterylizowanych słoikach, zalać marynatą, przykryć i przechowywać w lodówce.