Ekskluzywne Plasterki Morelowego Dżemu z Pestkami – Sekret Smaku!

Plasterki dżemu morelowego z pestkami

Plasterki dżemu morelowego z pestkami Do przepisu

Jeśli chcesz zaimponować rodzinie i przyjaciołom pięknym i smacznym słonecznym przysmakiem, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Pachnący, przezroczysty dżem morelowy w plasterkach z pestkami jest nie tylko smaczny, ale także tak piękny, że jego zdjęcie jest teraz we wszystkich sieciach społecznościowych. Uwierz mi, zdobędzie mnóstwo polubień! Dzięki temu przepisowi nie musisz długo stać przy kuchence, ciągle coś mieszając, zasada gotowania jest tutaj znacznie prostsza, a wynik na pewno Cię nie zawiedzie. Zimą z takim dżemem zawsze będziesz mieć na stole kawałek ciepłego, słonecznego lata.

Złożoność: łatwo Kalorie: 324,20 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 5 godzin Używany: 0,99 g/0,11 g/79,09DeserPustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg moreli 800 g cukru 150 ml wody do picia 1 łyżka. l. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj morele (potrzebne będą tylko twarde, nie przejrzałe owoce), opłucz je pod zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Ostrożnie podziel na dwie części, usuń nasiona.

Krok 2

Usuń jądra z nasion w dogodny dla Ciebie sposób – za pomocą dziadka do orzechów (popularnie zwanego dziadkiem do orzechów) lub młotka. Umyj jądra, aby usunąć fragmenty łupiny i osusz.

Krok 3

W rondlu o grubym dnie, na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie, dodać sok z cytryny i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Syrop gotuj przez 5 minut. W dużej misce połącz połówki moreli z pestkami, zalej je wrzącym syropem i odstaw na 1 godzinę.

Krok 4

Syrop wlej z powrotem na patelnię, zagotuj i włóż z powrotem do miski z morelami. Ponownie pozostawić do ostygnięcia na godzinę. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, tylko za ostatnim razem nie studzić, ale od razu gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj obrabiany przedmiot w chłodnym i ciemnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby konfitura morelowa w plasterkach z pestkami równomiernie rozłożyła się w słoikach, należy najpierw za pomocą łyżki cedzakowej ułożyć połówki moreli i pestki, a następnie polać syropem.

PRZY OKAZJI

W przypadku tego dżemu morelowego z pestkami część cukru można zastąpić dowolnym, pysznym miodem. Należy to zrobić zgodnie ze wzorem – 1 łyżka. l. miód to 2 łyżki. l. Sahara.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja