Leniwe chaczapuri z lawaszu
Do przepisu
Leniwe chaczapuri z lawaszu nadziewanego twarogiem i serem to oryginalne danie, które można podać na śniadanie lub jako przekąskę z lampką czerwonego wina. Jest proste w przygotowaniu, ale okazuje się niezwykle smaczne. Z ciastem nie trzeba robić żadnej magii: podstawą chaczapuri jest cienki lawasz ormiański. Wystarczy pokroić w paski, rozsmarować nadzienie, zawinąć w specjalny sposób (patrz nasza szczegółowa instrukcja) i usmażyć na patelni.
Złożoność: łatwo Kalorie: 214,43 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 15,01 g/13,54 g/15,16PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcienki (ormiański) lawasz – 2 arkuszeDo smażeniajajka – 2 szt. olej roślinny – w razie potrzebyDo nadzieniatwarożek – 180 g ser twardy – 180 jaj – 1 sztuka czosnek – 1 ząbek pietruszki – 2 gałązki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj nadzienie do leniwego chaczapuri. Twarożek ubić blenderem. Zetrzyj ser na średniej tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Krok 2
Twarożek połączyć z serem żółtym, czosnkiem i natką pietruszki. Dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Nadzienie chaczapuri jest gotowe.
Krok 3
Pokrój arkusze lawaszu w paski o wymiarach 10 x 30 cm, połóż jeden pionowo przed sobą. Połóż około jednej łyżki nadzienia twarogowo-serowego na górze paska lawaszu, bliżej prawej krawędzi.
Krok 4
Przykryj farsz krawędzią paska od lewej do prawej, tworząc trójkąt. Następnie trzymając górę prawą ręką, opuść dół. Następnie w ten sam sposób złóż pasek chleba pita, tak aby powstał gruby trójkąt.
Krok 5
Z resztek lawaszu i nadzienia przygotuj także przetwory chaczapuri. W misce lekko ubij 2 jajka trzepaczką. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i ogniu. Nasmaruj go olejem.
Krok 6
Zanurz kilka trójkątów lawaszu z nadzieniem w jajkach i włóż na patelnię. Zamknij i smaż chaczapuri przez 3 minuty. Odwróć to. Smażymy pod przykryciem kolejne 3 minuty. Przygotuj także wszystkie pozostałe chaczapuri.
UWAGA DO GOSPODARKI
Leniwe chaczapuri z lawaszu lepiej smażyć na patelni z dobrą nieprzywierającą powłoką: w tym przypadku na pewno się nie spalą, a skórka okaże się piękna, złotobrązowa.
PRZY OKAZJI
Zamiast twardego sera do nadzienia leniwego lawaszu chaczapuri można dodać suluguni lub mozzarellę do pizzy: okaże się bardzo delikatny i nie mniej smaczny.