Ekscytujący przepis na zimowy kompot ze śliwek wiśniowych

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę Do przepisu

Wiele osób robi kompot ze śliwek wiśniowych na zimę: jego słodko-kwaśny smak może pozostawić obojętnym kilka osób. Nawiasem mówiąc, do napoju można używać zarówno trzylitrowych, jak i litrowych słoików, zwłaszcza jeśli owoce są małe. Dodatkowo mały format jest wygodny do jednorazowego użycia. I nawet jeśli nagle nie wypijesz całego kompotu ze śliwkami wiśniowymi na raz, o wiele łatwiej jest znaleźć miejsce w lodówce na litrowy słoiczek. Ale wybór oczywiście należy wyłącznie do Ciebie. Proponujemy gotować kompot ze śliwek wiśniowych w trzylitrowym słoiku – po prostu dlatego, że cokolwiek by nie powiedzieć, najczęściej masz do czynienia z mniej lub bardziej dużymi owocami.

Złożoność: łatwo Kalorie: 94,17 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 0,08 g/0,00 g/23,65PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJIŚliwka wiśniowa 500 grCukier 250 grWoda 2,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj trzylitrowy słoik i pokrywkę na kompot ze śliwek wiśniowych. Dokładnie umyj je środkiem odtłuszczającym i wypłucz. Sterylizuj słoik w dogodny dla Ciebie sposób. Zagotuj pokrywkę.

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę
Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę ()

Krok 2

Przygotuj śliwkę wiśniową na kompot. Umyć pod bieżącą wodą i osuszyć rozprowadzając na ręczniku papierowym. Nakłuj owoce wykałaczką, aby zapobiec ich pęknięciu podczas obróbki cieplnej.

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę
Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę ()

Krok 3

Zagotuj wodę. Śliwkę wiśniową przełóż do trzylitrowego słoika i umieść na drewnianej desce. Napełnij wrzącą wodą i przykryj pokrywką. Pozostaw na 15 minut.

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę
Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę ()

Krok 4

Odlać wodę ze słoika po śliwkach wiśniowych przez pokrywkę z otworami do garnka. Dodać cukier i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj syrop kompotowy przez około trzy minuty.

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę
Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę ()

Krok 5

Wrzącym syropem zalać śliwkę wiśniową znajdującą się w słoiku. Zamknąć pokrywkę i uszczelnić. Odwróć go na złożony ręcznik i owiń ciepłym kocem. W tej formie kompot wiśniowy należy całkowicie ostudzić.

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę
Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę ()

Krok 6

Wyjmij słój z kompotem wiśniowym spod koca i przechowuj go w suchym, ciemnym miejscu. W tym przypadku lodówka jest całkowicie niepotrzebna, ponieważ obróbka cieplna jest dość dokładna.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kompot z żółtej śliwki wiśniowej można uzupełnić jagodami (na przykład malinami, porzeczkami lub truskawkami). W takim przypadku smak napoju stanie się bardziej oryginalny, a w szklance będzie wyglądał ładniej.

PRZY OKAZJI

Kompot ze śliwek wiśniowych na zimę przygotowuje się z nasion. I ten moment jest dla niektórych bardzo irytujący, ponieważ zawierają w dużych ilościach substancje szkodliwe dla organizmu. Ale po pierwsze jest to kwestia koncentracji, a po drugie kompot należy przechowywać nie dłużej niż rok (wtedy nie ma się czym martwić).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja