Ekscytujący przepis na kompot wiśniowy do przechowywania na zimę w litrowych słoikach

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach Do przepisu

Czy w litrowych słoikach można przygotować kompot wiśniowy na zimę? Dlaczego nie, jeśli jest to dla Ciebie wygodne?! Nie zmienia to istoty przygotowania kompotu, ale zdecydowanie skraca czas sterylizacji słoików. Nawiasem mówiąc, wiele osób woli pojemniki o pojemności 1 litra: ta objętość „od razu znika”. Cóż, jeśli został jeszcze kompot, znacznie łatwiej jest znaleźć miejsce w lodówce na mały słoiczek. Jeśli chodzi o sam napój, okazuje się on niezwykle smaczny i aromatyczny, więc nie mamy wątpliwości, że ten przepis będzie nie tylko poszukiwany, ale także bardzo popularny wśród naszych czytelników.

Złożoność: łatwo Kalorie: 92,60 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,20 g/0,13 g/22,77PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJIWiśniowy 300 grCukier 240 grWoda 2,6 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj 3 1-litrowe słoiki na kompot. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną i spłucz. Sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Gotuj pokrywki w wodzie przez pięć minut.

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach
Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach ()

Krok 2

Przygotuj wiśnie. Dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i połóż na ręcznikach papierowych, aby wiśnie wyschły. Sortuj, usuwając uszkodzone owoce.

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach
Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach ()

Krok 3

Do dużego rondla wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Rozłóż wiśnie równomiernie pomiędzy gorącymi, wysterylizowanymi słoikami. Ostrożnie wlać wrzącą wodę, tak aby sięgała samej góry słoików.

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach
Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach ()

Krok 4

Przykryj słoiki z wiśniami sterylizowanymi pokrywkami. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie odcedź napar ze słoików do czystego rondla. Możesz użyć specjalnej pokrywy z otworami.

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach
Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach ()

Krok 5

Dodaj cukier na patelnię. Postawić na dużym ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj syrop przez 3 minuty. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wrzącym syropem zalej wiśnie w słoikach.

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach
Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach ()

Krok 6

Natychmiast zamknij słoiki z kompotem wiśniowym i odwróć je na złożonym ręczniku. Przykryj grubym kocem lub dywanikiem. Pozwól kompotowi wiśniowemu całkowicie ostygnąć.

Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach
Kompot wiśniowy na zimę w litrowych słoikach ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Podobny kompot można przygotować nie tylko z wiśni, ale także z wiśni lub małych śliwek. Ilość cukru można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć według własnego uznania.

PRZY OKAZJI

Kompot można przygotować albo wyłącznie z wiśni, albo z dodatkiem pokrojonych w plasterki jabłek. Smak napoju nabierze ciekawszych nut, a sam owoc z pewnością będzie miał ochotę zjeść.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja