Dżem żurawinowy z pomarańczą
Do przepisu
Dżem żurawinowo-pomarańczowy to amerykański pomysł i muszę przyznać, że bardzo udany. Słodkie owoce cytrusowe doskonale komponują się z kwaśną, a nawet cierpką żurawiną. Aby uzyskać konsystencję marmolady (nie cukierka, ale gęstej konfitury), pomarańcze zagotuj ze skórką. Zawiera dużo pektyny, która pomaga żelować dżem. No cóż, prawie jak kandyzowane pomarańcze w konficie żurawinowym – jest bardzo smaczne i ma przyjemną konsystencję.
Złożoność: łatwo Kalorie: 4342,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 4 godziny Używany: 8,05 g/2,50 g/1061,45GotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE800 g mrożonej lub świeżej żurawiny 3 średnie pomarańcze z cienką skórką 1 kg cukru 150 ml + 100 ml wody pitnej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomarańcze umyj pędzelkiem, aby usunąć warstwę wosku. Suchy. Pomarańcze przekrój wzdłuż na 8 części, usuń ze środka biały miąższ i nasiona. Plasterki pokroić w poprzek na cienkie kawałki.
Krok 2
Pomarańcze z połową cukru wlać do miseczki na dżem lub szerokiego rondla/rondla z grubym dnem i pozostawić na 10-12 godzin. W tym czasie należy kilkakrotnie zamieszać.
Krok 3
Postaw miskę/patelnię/rondel na dużym ogniu, zalej 150 ml wrzącej wody, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj, usuwając pianę, przez 5 minut. Zdejmij z ognia i ostudź, 3-4 godziny. Powtórz gotowanie i chłodzenie jeszcze dwa razy.
Krok 4
Posortuj żurawinę, usuwając łodygi i liście. Do żurawiny wlać 100 ml gorącej wody i zmiksować je w blenderze. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier.
Krok 5
Do konfitury pomarańczowej wlać puree żurawinowe, wymieszać i postawić na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego, gotować na wolnym ogniu, odtłuszczając, 20 minut. Zdjąć z ognia, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i ostudzić dnem do góry.