Ekscytujący Mix Agrestu i Malin: Dżem pełen Smaku

Dżem agrestowo-malinowy

Dżem agrestowo-malinowy Do przepisu

Dżem agrestowo-malinowy wymaga delikatnego podejścia. Główną cechą jest to, że jagody tych roślin ogrodowych znacznie różnią się konsystencją. Z tego powodu prawie niemożliwe jest ugotowanie dżemu, aby jagody obu typów pozostały w nim nienaruszone. Ale istnieje kilka podejść. Niektórzy mielili agrest i w powstałym puree gotowali całe maliny, inni natomiast mielili maliny i pozostawiali agrest w całości. Jest oczywiście taka opcja: wszystko wymieszaj, rozgnieć i ugotuj z cukrem. Ale na taki zacier, choć pyszny, nie jest potrzebny żaden przepis. Nasz przepis oferuje to samo delikatne podejście do jagód, o którym wspominaliśmy na początku. Praca jest żmudna, ale nie trudna, a wynik będzie niesamowity.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 116,00 kcal/porcja Porcje: 40 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,28 g/0,11 g/28,96GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 40 PORCJIAgrest 1 kgMalina 500 grCukier 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj i umyj agrest. Usuń wszelkie zanieczyszczenia i odetnij wszystkie ogony jagód nożyczkami do paznokci. Wybierz zbyt dojrzałe jagody, jeśli występują, i odłóż je osobno. Pozostałe jagody nakłuj wykałaczką lub widelcem.

Dżem agrestowo-malinowy
Dżem agrestowo-malinowy ()

Krok 2

Przekłuty agrest włóż do garnka, w którym będziesz gotować dżem. Dodać cukier i wymieszać. Poczekaj, aż agrest puści sok, a cukier zacznie się rozpuszczać.

Dżem agrestowo-malinowy
Dżem agrestowo-malinowy ()

Krok 3

Posortuj maliny. Odłóż na bok całe, twarde jagody. Agrest zbyt dojrzały i pomarszczony zmiel razem z przejrzałymi w blenderze lub zmiel przez maszynkę do mięsa.

Dżem agrestowo-malinowy
Dżem agrestowo-malinowy ()

Krok 4

Masę jagodową przesiać przez sito i dokładnie wycisnąć stałe części. Wszystkie nasiona powinny pozostać na sicie, a w misce powstanie miękkie, gładkie, kremowe puree.

Dżem agrestowo-malinowy
Dżem agrestowo-malinowy ()

Krok 5

Na patelnię z agrestem w syropie cukrowym dodaj przecier jagodowy, dobrze wymieszaj i postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając.

Dżem agrestowo-malinowy
Dżem agrestowo-malinowy ()

Krok 6

Na patelnię wrzucamy całe maliny i gotujemy dżem przez 2-3 minuty. Pozwól mu ostygnąć i ponownie postaw ogień. Gotować przez 5-7 minut i wlać do wysterylizowanych słoików. Zamknij i wyjdź na zimę.

Dżem agrestowo-malinowy
Dżem agrestowo-malinowy ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Dżem agrestowo-malinowy sam w sobie jest bardzo aromatyczny, ale można do niego dodać ulubione przyprawy. Lepiej nie eksperymentować z całym dżemem na raz. Przed zamieszaniem spróbuj dodać do przygotowanego gorącego dżemu różne przyprawy: w jednym słoiku – anyż, w drugim – laska cynamonu, w trzecim – kilka pączków goździków.

PRZY OKAZJI

Proporcje jagód i cukru w ​​konfiturach agrestowych i malinowych są bardzo dowolne. Wcale nie trzeba brać dwa razy więcej agrestu niż malin. Wręcz przeciwnie, możesz skupić się na malinach, dodając odrobinę zielonego agrestu dla pikanterii.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja