Dżem agrestowo-malinowy
Do przepisu
Dżem agrestowo-malinowy wymaga delikatnego podejścia. Główną cechą jest to, że jagody tych roślin ogrodowych znacznie różnią się konsystencją. Z tego powodu prawie niemożliwe jest ugotowanie dżemu, aby jagody obu typów pozostały w nim nienaruszone. Ale istnieje kilka podejść. Niektórzy mielili agrest i w powstałym puree gotowali całe maliny, inni natomiast mielili maliny i pozostawiali agrest w całości. Jest oczywiście taka opcja: wszystko wymieszaj, rozgnieć i ugotuj z cukrem. Ale na taki zacier, choć pyszny, nie jest potrzebny żaden przepis. Nasz przepis oferuje to samo delikatne podejście do jagód, o którym wspominaliśmy na początku. Praca jest żmudna, ale nie trudna, a wynik będzie niesamowity.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 116,00 kcal/porcja Porcje: 40 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,28 g/0,11 g/28,96GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 40 PORCJIAgrest 1 kgMalina 500 grCukier 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj i umyj agrest. Usuń wszelkie zanieczyszczenia i odetnij wszystkie ogony jagód nożyczkami do paznokci. Wybierz zbyt dojrzałe jagody, jeśli występują, i odłóż je osobno. Pozostałe jagody nakłuj wykałaczką lub widelcem.
Dżem agrestowo-malinowy ()
Krok 2
Przekłuty agrest włóż do garnka, w którym będziesz gotować dżem. Dodać cukier i wymieszać. Poczekaj, aż agrest puści sok, a cukier zacznie się rozpuszczać.
Dżem agrestowo-malinowy ()
Krok 3
Posortuj maliny. Odłóż na bok całe, twarde jagody. Agrest zbyt dojrzały i pomarszczony zmiel razem z przejrzałymi w blenderze lub zmiel przez maszynkę do mięsa.
Dżem agrestowo-malinowy ()
Krok 4
Masę jagodową przesiać przez sito i dokładnie wycisnąć stałe części. Wszystkie nasiona powinny pozostać na sicie, a w misce powstanie miękkie, gładkie, kremowe puree.
Dżem agrestowo-malinowy ()
Krok 5
Na patelnię z agrestem w syropie cukrowym dodaj przecier jagodowy, dobrze wymieszaj i postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając.
Dżem agrestowo-malinowy ()
Krok 6
Na patelnię wrzucamy całe maliny i gotujemy dżem przez 2-3 minuty. Pozwól mu ostygnąć i ponownie postaw ogień. Gotować przez 5-7 minut i wlać do wysterylizowanych słoików. Zamknij i wyjdź na zimę.
Dżem agrestowo-malinowy ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Dżem agrestowo-malinowy sam w sobie jest bardzo aromatyczny, ale można do niego dodać ulubione przyprawy. Lepiej nie eksperymentować z całym dżemem na raz. Przed zamieszaniem spróbuj dodać do przygotowanego gorącego dżemu różne przyprawy: w jednym słoiku – anyż, w drugim – laska cynamonu, w trzecim – kilka pączków goździków.
PRZY OKAZJI
Proporcje jagód i cukru w konfiturach agrestowych i malinowych są bardzo dowolne. Wcale nie trzeba brać dwa razy więcej agrestu niż malin. Wręcz przeciwnie, możesz skupić się na malinach, dodając odrobinę zielonego agrestu dla pikanterii.