Dżem mandarynkowy ze skórką
Do przepisu
Robiąc dżem z obranych mandarynek, zyskujesz wszystkie zalety małych „czapki z mlekiem szafranowym»: soczystość i słodycz plastrów, szalony aromat skórki z lekką goryczką, która nadaje jasnemu deserowi szczególnego uroku. Najważniejsze jest, aby pamiętać o dokładnym umyciu mandarynek za pomocą pędzelka, aby usunąć cienką warstwę wosku pokrywającą owoce cytrusowe. Służy do przetwarzania owoców w celu konserwacji, pięknego wyglądu i zapobiegania pleśni podczas transportu i przechowywania.
Złożoność: łatwo Kalorie: 3980,33 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 0,01 g/0,00 g/997,08GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg mandarynek bez nasion i z napiętą skórką 1 kg cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dżem mandarynkowy gotuje się ze skórką, dlatego pamiętaj o umyciu mandarynek pędzelkiem, dokładnie usuwając nałożony na nie wosk, aby zapewnić lepszą konserwację. Wytrzyj mandarynki do sucha ręcznikiem.
Krok 2
Syrop ugotować z cukru i 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Krok 3
Mandarynki pokroić w cienkie (2-3 mm) kółka. Ostrożnie zanurz krążki mandarynki w syropie.
Krok 4
Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, usuwając pianę, jeśli się pojawi. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 2 godziny.
Krok 5
Powtórzyć doprowadzanie do wrzenia na dużym ogniu, gotowanie przez trzy minuty i chłodzenie przez 2 godziny jeszcze 3 razy. Wlać dżem do wyparzonych słoików i w razie potrzeby zakręcić.