Dżem morelowy, pomarańczowy i cytrynowy
Do przepisu
Dżem z moreli, pomarańczy i cytryn to właśnie ten składnik, który sprawi, że nawet najzwyklejsze przyjęcie herbaciane stanie się świętem. Do przygotowania preparatu potrzebne będą proste składniki: morele i cukier. Ale w tym przepisie do słodkich owoców dodamy owoce cytrusowe. Dodadzą lekko kwaskowatości słodkiemu deserowi, a także spełnią funkcję doskonałego konserwantu, który zabezpieczy preparat na długą zimę. W razie potrzeby ilość cukru w dżemie można zmniejszyć. Lepiej wybierać owoce dojrzałe, ale mocne. Cóż, pozostaje tylko zacząć gotować. Na szczęście dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi nie będzie to trudne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 339,64 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 1,37 g/0,20 g/82,65PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmorele – 1 kg cukier – 700 pomarańczy – 2 szt. cytryna – 1 szt. cynamon – 2 laski Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania dżemu morelowego, pomarańczowego i cytrynowego. Morele dokładnie umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Każdą połówkę pokroić na kilka kolejnych kawałków. Umieścić w rondlu o grubych ściankach.
Krok 2
Dokładnie opłucz pomarańcze. Za pomocą drobnej tarki usuń z nich skórkę. Umieść go na patelni z morelami. Obierz owoce. Podzielić na kawałki i każdy oczyścić z białych folii i nasion. Z kolei plasterki pokroić na 3 części. Do moreli dodać miąższ i skórkę.
Krok 3
Dokładnie umyj cytrynę. Za pomocą drobnej tarki usuń z niej skórkę i również dodaj do owoców. Sam owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Przecedzamy przez sitko bezpośrednio na patelnię.
Krok 4
Przygotowane owoce posyp cukrem i potrząśnij patelnią, aby równomiernie się na nich rozłożył. Pozostawić na 1 godzinę, aby owoce puściły sok.
Krok 5
Postaw patelnię na kuchence i zagotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj laski cynamonu. Następnie ustaw mały ogień i gotuj dżem przez kolejne 50-60 minut.
Krok 6
Usuń laski cynamonu. Gorący dżem rozłóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć, zawiń i pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do dżemu z moreli, pomarańczy i cytryn można dodawać różne przyprawy. Cynamon, anyż i wanilia dobrze komponują się ze słodkimi owocami. Można je dodawać osobno lub wszystkie na raz.
PRZY OKAZJI
Skórka cytryny nadaje konfiturom morelowym, pomarańczowym i cytrynowym wyraźny cytrusowy smak. Jeśli chcesz go wygładzić, wystarczy skórka z połowy cytryny.