Ekscytujący Eksperyment Kulinarne: Dżem z Pestek Wiśni!

Dżem z pestek wiśni

Do przepisu

Wiele osób uważa, że ​​dżem wiśniowy bez pestek jest najsmaczniejszy i najbardziej lubiany. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak nie wszystkie gospodynie domowe podejmują się takiego zadania. Jest tylko jeden problem: usuwanie pestek z wiśni to bardzo żmudne zadanie, które wymaga trochę czasu. No i oczywiście intensywna uwaga! Życie znacznie ułatwia specjalne urządzenie, które dosłownie wypycha nasiono z owocu, maksymalnie zachowując jego kształt. Nawiasem mówiąc, jeśli w przygotowanie wiśni na dżem zaangażujesz domowników, proces ten przebiegnie znacznie szybciej. Spróbuj z nimi negocjować, obiecując w zamian za ich wysiłki wspaniały przysmak, który nie pozostawi ich obojętnymi.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwiśnie – 2,3 kg cukier – 2,6 kg woda pitna – 150 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na dżem. Połóż wiśnie na stole, posortuj je i umieść w dużej misce lub bezpośrednio w zlewie kuchennym. Umyj owoce.

Krok 2

Przełóż wiśnie na stół wyłożony ręcznikami papierowymi. Pozwól mu wyschnąć. Usuń pestki z wiśni (najlepiej za pomocą specjalnego urządzenia, dzięki temu owoce lepiej zachowają swój kształt). Przełożyć do czystej miski i dodać połowę cukru. Pozostaw na 2 godziny.

Krok 3

Zagotuj syrop. Do dużego emaliowanego garnka wlej wodę. Dodać pozostały cukier i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać posłodzone wiśnie wraz z sokiem. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 4

Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, okresowo zbierając pianę łyżką. Konfiturę wiśniową wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zakręcić. Zawiń w gruby koc i pozostaw na 24 godziny. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Słoiki na konfiturę z pestek wiśni należy dokładnie umyć sodą, a następnie wysterylizować np. w kuchence mikrofalowej. W tym celu należy je napełnić przefiltrowaną wodą (warstwa 3 cm) i umieścić w urządzeniu na około 3 minuty przy mocy 800 W. Następnie wyjmij i odwróć na papierowe ręczniki, aby słoiki całkowicie wyschły.

PRZY OKAZJI

Dżem z pestek wiśni można aromatyzować, dodając podczas gotowania kilka „gwiazdek” anyżu gwiazdkowatego, dwa lub trzy groszki ziela angielskiego lub kilka naturalnych lasek cynamonu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja