Ekscytujący Dżem z Derenia Bez Nasion: Słodziutka Eksplozja Smaku!

Dżem z derenia bez nasion

Dżem z derenia bez nasion Do przepisu

Warto choć raz spróbować bezpestkowego dżemu z derenia, żeby zakochać się w nim raz na zawsze. Jagoda ta jest bardzo zdrowa i smaczna, a podczas obróbki cieplnej praktycznie nie traci swoich właściwości. Dereń dojrzewa 5–6 miesięcy, więc smak dżemu zależy od jakości owoców. Uważa się, że najsmaczniejszy deser powstają z jagód, które spadły na ziemię i leżały tam przez całą noc. Jeszcze lepiej, jeśli trafią na pierwsze przymrozki. Jeśli w Twoim ogrodzie nie rośnie dereń, wybierz owoce ogrodowe na rynku: są większe i bardziej soczyste, w przeciwieństwie do dzikich. Konieczne jest dodanie wody, ponieważ jagody prawie nie uwalniają soku. Zwykle dżem gotuje się z nasionami, ponieważ zawierają one wiele przydatnych substancji. Sugerujemy jednak ich usunięcie i zrobienie jednorodnego puree, które można bezpiecznie posmarować chlebem lub dodać do wypieków. Chociaż można też jeść ze słoika łyżką.

Złożoność: łatwo Kalorie: 146,33 kcal/porcję Porcje: 30 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,69 g/0,02 g/36,19GotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 30 PORCJIdereń – 2 kg cukier – 850 g woda – 500 ml cynamon – 15 cukier guanilla – 20 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj jagody z gruzu i gałązek, a następnie umieść je na durszlaku. Usuń uszkodzone. Dokładnie umyj chłodną bieżącą wodą, aby usunąć brud i kurz.

Krok 2

Wlać jagody do dowolnego pojemnika do gotowania, dodać wodę (500 ml) i zagotować. Zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 8-10 minut. Dereń zacznie pękać i gotować się. Lekko ostudzić.

Krok 3

Jagody układamy na sicie małymi porcjami i rozdrabniamy, usuwając nasiona i skórkę. Otrzymasz jednorodny przecier jagodowy. Żadne ciasto nie jest potrzebne. Przełóż puree z powrotem do pojemnika, w którym gotowano jagody.

Krok 4

Dodaj cukier i wróć do palnika. Doprowadź do wrzenia, dodaj cynamon i kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, przez około 20 minut. Gotowość można sprawdzić w ten sposób: na talerz nałóż odrobinę dżemu. Jeśli się nie rozprzestrzeni, przedmiot obrabiany jest gotowy.

Krok 5

Dodaj cukier waniliowy do puree z derenia i gotuj dalej na małym ogniu przez około 5-7 minut. Gorący dżem rozłóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.

Krok 6

Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je w koc lub koc i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie przechowuj dżem w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż rok.

UWAGA DO GOSPODARKI

Dereń to raczej kwaśna jagoda, dlatego lepiej dodać więcej cukru do dżemu. Jeśli preparat okaże się kwaśny, można go wykorzystać jako sos do dań mięsnych.

PRZY OKAZJI

Można wykorzystać ciasto pozostałe z derenia. Na przykład ugotuj z niego kompot. Nasiona zawierają dużą ilość olejków, które wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja