Dżem z derenia
Do przepisu
Sezon na dereń nie trwa długo, dlatego ważne jest, aby mieć czas na zakup tych jagód i zrobienie chociaż odrobiny dżemu. Pamiętaj tylko, aby zblanszować dereń przed zrobieniem dżemu lub zalać go wodą na noc – w ten sposób jagody zachowają swój kształt po ugotowaniu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 128,20 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,20 g/0,00 g/32,01GotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1,5 kg cukru 1 kg derenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj dereń i spłucz. W szerokim rondlu zagotuj wodę. Dereń porcjami układamy na sicie, wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 1 minutę.
Krok 2
Do dużego rondla wsyp cukier, dodaj 300 ml wody i zagotuj. Dereń włożyć do wrzącego syropu, gotować przez 7 minut, usuwając pianę.
Krok 3
Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wróć do ognia i zagotuj, ciągle mieszając. Ponownie ostudź, a następnie ponownie zagotuj. Dżem włóż do wysterylizowanych słoików.