Ekscytujący Dżem Wiśniowy z Wewnętrznymi Pestkami

Dżem wiśniowy z pestkami

Dżem wiśniowy z pestkamiDżem wiśniowy z pestkamiDżem wiśniowy z pestkamiDżem wiśniowy z pestkami Do przepisu

Przepis na dżem wiśniowy z pestkami na zimę jest odpowiedni dla tych, którzy nie lubią tracić czasu na długie i żmudne przygotowywanie jagód. Miąższ czereśni w przeciwieństwie do wiśni jest gęstszy, przez co usunięcie pestek nie jest łatwe. Dżem można zrobić na dwa sposoby: we własnym soku lub w syropie. Skupmy się na tym drugim. Trwa to dłużej, ale efekt jest niesamowity. Podczas wielogodzinnego naparu jagody moczą się w syropie i stają się soczyste. Spróbuj dodać do dżemu liście wiśni i laski cynamonu, a smak deseru zabłyśnie nowymi kolorami. Ten aromatyczny i smaczny przysmak zadowoli wszystkich członków rodziny i rozgrzeje Cię w długie zimowe wieczory.

Złożoność: łatwo Kalorie: 182,79 kcal/porcję Porcje: 16 Gotowanie: 1 godzina 40 minut Dodać. czas: 20 godz Używany: 0,72 g/0,28 g/45,27GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 16 PORCJIwiśnie – 1 kg cukier – 600 g wody pitnej – 100 ml liście wiśni – 10 szt. cynamon – 2 laski Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na dżem z pestek wiśni. Wiśnie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, posortuj i usuń łodygi.

Krok 2

W rondelku zagotuj wodę i włóż do niej wiśnie. Blanszuj przez około 1-2 minuty. Następnie odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Ta procedura jest konieczna, aby skórka jagód nie marszczyła się podczas gotowania.

Krok 3

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Zamieszać. Podgrzewać na średnim ogniu aż do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiśnie i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 4

Dokładnie opłucz liście wiśni i osusz. Do wrzącego syropu z wiśniami wrzucić laski i liście cynamonu, wymieszać. Gotuj dżem na małym ogniu przez 5-6 minut.

Krok 5

Po upływie określonego czasu zdejmij dżem z ognia, przykryj i pozostaw do zaparzenia na 5-6 godzin. Następnie włóż z powrotem do pieca i zagotuj. Gotuj przez kolejne 5-6 minut. Następnie ponownie zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5-6 godzin.

Krok 6

Przygotuj wysterylizowane słoiki. Ostatni raz zagotuj dżem.

Krok 7

Usuń liście cynamonu i wiśni. Deser przelewamy do przygotowanych słoików. Zamknąć pokrywkami, odwrócić i ostudzić w temperaturze pokojowej. Następnie przechowuj dżem w chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Istnieje prostszy sposób na zrobienie dżemu wiśniowego z pestkami. Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, a następnie od razu przelej do słoików.

PRZY OKAZJI

Wanilina, a także sok z cytryny lub pomarańczy sprawią, że dżem wiśniowy z pestkami będzie bardziej aromatyczny. Na 1 kg jagód potrzebny będzie sok z 1 cytryny lub pomarańczy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja