Dżem winogronowy z pestkami
Do przepisu
Dżem winogronowy można również przygotować z pestek. Najczęściej do takiego dżemu używa się odmian „Isabella” i „Lydia”, mają one specjalny aromat, który zostaje zachowany w dżemie. Skórka tych odmian zawiera wystarczającą ilość pektyny, aby konfitura była gęsta. Można go ugotować w jednym kroku. I jak pięknie się okazuje – ciemny rubin, bogaty kolor!
Złożoność: łatwo Kalorie: 386,67 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 50 minut Używany: 0,50 g/0,17 g/97,00GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJI1 kg winogron Isabella i Lydia 1 kg cukru 250 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować dżem z winogron z pestkami, przygotuj owoce: usuń jagody z gałązek, posortuj je – usuń te pomarszczone, suche, zepsute.
Krok 2
Umyj jagody pod bieżącą wodą i pozostaw do lekkiego wyschnięcia.
Krok 3
Umieść winogrona w pojemniku do gotowania – rondlu lub misce.
Krok 4
Syrop ugotuj – zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5
Gorącym syropem zalej jagody i odstaw na pół godziny.
Krok 6
Pojemnik z dżemem z pestek winogron postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Okresowo mieszaj dżem.
Krok 7
Gotowy dżem wlać do przygotowanych słoików – wysterylizowanych i osuszonych. Przykryj pokrywkami i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
PRZY OKAZJI
Jak określić gotowość dżemu winogronowego z nasionami? Aby to zrobić, należy wcześniej umieścić spodek w zamrażarce. Upuść syrop: kropla nie powinna rozlewać się na zimnym spodku.