Ekscytujący Dżem Winogronowy z Pestkami

Dżem winogronowy z pestkami

Dżem winogronowy z pestkami Do przepisu

Dżem winogronowy można również przygotować z pestek. Najczęściej do takiego dżemu używa się odmian „Isabella” i „Lydia”, mają one specjalny aromat, który zostaje zachowany w dżemie. Skórka tych odmian zawiera wystarczającą ilość pektyny, aby konfitura była gęsta. Można go ugotować w jednym kroku. I jak pięknie się okazuje – ciemny rubin, bogaty kolor!

Złożoność: łatwo Kalorie: 386,67 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 50 minut Używany: 0,50 g/0,17 g/97,00GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJI1 kg winogron Isabella i Lydia 1 kg cukru 250 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować dżem z winogron z pestkami, przygotuj owoce: usuń jagody z gałązek, posortuj je – usuń te pomarszczone, suche, zepsute.

Krok 2

Umyj jagody pod bieżącą wodą i pozostaw do lekkiego wyschnięcia.

Krok 3

Umieść winogrona w pojemniku do gotowania – rondlu lub misce.

Krok 4

Syrop ugotuj – zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 5

Gorącym syropem zalej jagody i odstaw na pół godziny.

Krok 6

Pojemnik z dżemem z pestek winogron postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Okresowo mieszaj dżem.

Krok 7

Gotowy dżem wlać do przygotowanych słoików – wysterylizowanych i osuszonych. Przykryj pokrywkami i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

PRZY OKAZJI

Jak określić gotowość dżemu winogronowego z nasionami? Aby to zrobić, należy wcześniej umieścić spodek w zamrażarce. Upuść syrop: kropla nie powinna rozlewać się na zimnym spodku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja