Ekscytujący dżem morelowy bez dodatku cukru

Dżem morelowy bez cukru

Dżem morelowy bez cukru Do przepisu

Dżem morelowy bez cukru to nie fantazja, ale rzeczywistość! Do przygotowania deseru potrzebujesz tylko dojrzałych i soczystych moreli i ani grama szkodliwych dodatków. Sok z cytryny jest tu potrzebny nie tyle ze względu na konserwację przedmiotu, ale ze względu na przyjemny smak. Będziesz także musiał dodać trochę wody, aby zapobiec przypaleniu puree z moreli. Dzięki temu, że owoce są już słodkie, nawet nie zauważysz braku cukru. Przyprawy pomogą urozmaicić smak. Na przykład podczas gotowania możesz dodać kilka groszków ziela angielskiego. Ale jeśli planujesz traktować małe dzieci na deser, lepiej nie dodawać niczego dodatkowego. A jakie pyszne ciasta robisz z tym dżemem! Będziesz lizać palce!

Złożoność: łatwo Kalorie: 67,94 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 50 minut Używany: 1,42 g/0,20 g/13,98PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmorele – 1,5 kg sok z glymonu – 40 ml wody pitnej – 150 ml ziele angielskie – 5 groszków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na bezcukrowy dżem morelowy. Owoce dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i posortuj. Przekrój na pół i usuń pestki.

Krok 2

Drobno posiekaj połówki moreli i włóż je do miski blendera. Zmiel na jednorodne puree. W razie potrzeby owoce można również przepuścić przez maszynę do mięsa.

Krok 3

Puree morelowe umieszczamy w rondlu o grubych ściankach, dodajemy sok z cytryny, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Dodaj ziele angielskie. Gotuj, mieszając, przez około 40 minut.

Krok 4

Podczas gotowania dżemu przygotuj słoiki i pokrywki. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną. Następnie włóż na kratkę piekarnika i włącz temperaturę do 120°C. Sterylizować przez co najmniej 15 minut.

Krok 5

Gdy dżem morelowy będzie gotowy, usuń paprykę. Zdjąć słoiki i pokrywki. Posmaruj je dżemem i zamknij. Odwróć do góry nogami, przykryj ręcznikiem i zostaw na noc.

Krok 6

Ostudzony dżem morelowy bez cukru przechowujemy w zwykły sposób: w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. Unikaj ekspozycji na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

UWAGA DO GOSPODARKI

Radzimy dodać trochę przypraw do dżemu morelowego bez cukru. Może to być laska cynamonu, anyż gwiazdkowaty lub laska wanilii (jeśli przygotowujesz deser dla dzieci).

PRZY OKAZJI

Jeśli nie masz pod ręką cytryny, sok możesz zastąpić kwaskiem cytrynowym. Będziesz potrzebować nie więcej niż 3 g lub, jak mówią, na czubku noża. Rozcieńczyć w łyżce wody i dodać do bezcukrowego dżemu morelowego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja