Ekscytujący Dżem Malinowo-Porzeczkowy

Dżem malinowo-porzeczkowy

Dżem malinowo-porzeczkowy Do przepisu

Dżem z malin i czerwonych porzeczek to prawdziwe panaceum na zimowe dolegliwości! Maliny mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. A czerwone porzeczki odżywiają organizm witaminą C, która jest tak niezbędna dla odporności. Poza tym połączenie malin i czerwonych porzeczek też jest pyszne! Ogólnie rzecz biorąc, czerwone porzeczki dobrze komponują się z prawie wszystkimi jagodami i owocami. Podkreśla smak głównego składnika i nadaje dżemowi przyjemną kwaskowatość. Aby porzeczki nie przyćmiły całkowicie smaku malin, należy przestrzegać proporcji 1: 2: 3. Oznacza to, że 1 część czerwonej porzeczki, 2 części malin, 3 części cukru.

Należy również wziąć pod uwagę, że czerwone porzeczki zawierają dużo pektyny, więc dżem z nimi zwykle okazuje się gęsty, jak galaretka. Przygotowanie takiego zdrowego przysmaku jest bardzo proste – skorzystaj z naszego przepisu krok po kroku.

Złożoność: łatwo Kalorie: 332,25 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,55 g/0,30 g/80,85PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJICukier 1,5 kgMalina 1 kgCzerwona porzeczka 0,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Opłucz czerwone porzeczki. Usuń jagody z gałęzi, wybieraj tylko dojrzałe, całe i zdrowe jagody. Zaleca się nie myć malin (można je delikatnie opłukać w misce). Ale należy je również posortować, usunąć łodygi i wybrać dobre jagody.

Konfitura malinowo-porzeczkowa, jagody opłucz
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, opłucz jagody ()

Krok 2

Maliny i czerwone porzeczki włóż do miski na dżem lub szerokiego rondla. Dodać cukier granulowany i wymieszać. Aby nie uszkodzić jagód, na początku zamieszaj, delikatnie potrząsając patelnią (miską).

Konfitura malinowo-porzeczkowa, posypać cukrem
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, posypana cukrem ()

Krok 3

Pozostaw jagody na około 2 godziny, aby puściły sok. Następnie umieść pojemnik na średnim ogniu. Aby cukier się rozpuścił i nie przypalił, należy okresowo mieszać dżem drewnianą łyżką.

Konfitura malinowo-porzeczkowa, postaw pojemnik na średnim ogniu
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, postaw pojemnik na średnim ogniu ()

Krok 4

Gdy dżem się zagotuje, usuń pianę, zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut do 1 godziny. Nie zapomnij wymieszać, aby jagody równomiernie się usmażyły, ale nie przypaliły.

Konfitura malinowo-porzeczkowa, wymieszać
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, wymieszaj ()

Krok 5

Umieść dżem w wysterylizowanych szklanych słoikach i zamknij zakrętkami. Zawiń słoiki w ręczniki i pozwól im naturalnie ostygnąć. Dżem ten można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, przełóż konfiturę do słoików
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, włóż dżem do słoików ()

PRZY OKAZJI

Ważne, aby konfitura malinowo-porzeczkowa była ugotowana, ale nie rozgotowana. W przeciwnym razie cukier zamieni się w karmel. Dżem zmieni kolor, smak i konsystencję! Aby zrozumieć, czy smakołyk jest gotowy, musisz upuścić go na spodek. Jeśli kropla nie rozprzestrzeni się, gotowe!

UWAGA DO GOSPODARKI

Najwygodniej jest ugotować dżem malinowo-porzeczkowy (jak każdy inny) w misce. W ostateczności na patelni o większej średnicy (im szersza tym lepiej). W takim naczyniu masa rozkłada się cieńszą warstwą, co sprawia, że ​​gotuje się szybciej i równomierniej niż na wysokiej i wąskiej patelni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja