Dżem malinowo-porzeczkowy
Do przepisu
Dżem z malin i czerwonych porzeczek to prawdziwe panaceum na zimowe dolegliwości! Maliny mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. A czerwone porzeczki odżywiają organizm witaminą C, która jest tak niezbędna dla odporności. Poza tym połączenie malin i czerwonych porzeczek też jest pyszne! Ogólnie rzecz biorąc, czerwone porzeczki dobrze komponują się z prawie wszystkimi jagodami i owocami. Podkreśla smak głównego składnika i nadaje dżemowi przyjemną kwaskowatość. Aby porzeczki nie przyćmiły całkowicie smaku malin, należy przestrzegać proporcji 1: 2: 3. Oznacza to, że 1 część czerwonej porzeczki, 2 części malin, 3 części cukru.
Należy również wziąć pod uwagę, że czerwone porzeczki zawierają dużo pektyny, więc dżem z nimi zwykle okazuje się gęsty, jak galaretka. Przygotowanie takiego zdrowego przysmaku jest bardzo proste – skorzystaj z naszego przepisu krok po kroku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 332,25 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,55 g/0,30 g/80,85PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJICukier 1,5 kgMalina 1 kgCzerwona porzeczka 0,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Opłucz czerwone porzeczki. Usuń jagody z gałęzi, wybieraj tylko dojrzałe, całe i zdrowe jagody. Zaleca się nie myć malin (można je delikatnie opłukać w misce). Ale należy je również posortować, usunąć łodygi i wybrać dobre jagody.
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, opłucz jagody ()
Krok 2
Maliny i czerwone porzeczki włóż do miski na dżem lub szerokiego rondla. Dodać cukier granulowany i wymieszać. Aby nie uszkodzić jagód, na początku zamieszaj, delikatnie potrząsając patelnią (miską).
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, posypana cukrem ()
Krok 3
Pozostaw jagody na około 2 godziny, aby puściły sok. Następnie umieść pojemnik na średnim ogniu. Aby cukier się rozpuścił i nie przypalił, należy okresowo mieszać dżem drewnianą łyżką.
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, postaw pojemnik na średnim ogniu ()
Krok 4
Gdy dżem się zagotuje, usuń pianę, zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut do 1 godziny. Nie zapomnij wymieszać, aby jagody równomiernie się usmażyły, ale nie przypaliły.
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, wymieszaj ()
Krok 5
Umieść dżem w wysterylizowanych szklanych słoikach i zamknij zakrętkami. Zawiń słoiki w ręczniki i pozwól im naturalnie ostygnąć. Dżem ten można przechowywać w temperaturze pokojowej.
Konfitura z malin i czerwonych porzeczek, włóż dżem do słoików ()
PRZY OKAZJI
Ważne, aby konfitura malinowo-porzeczkowa była ugotowana, ale nie rozgotowana. W przeciwnym razie cukier zamieni się w karmel. Dżem zmieni kolor, smak i konsystencję! Aby zrozumieć, czy smakołyk jest gotowy, musisz upuścić go na spodek. Jeśli kropla nie rozprzestrzeni się, gotowe!
UWAGA DO GOSPODARKI
Najwygodniej jest ugotować dżem malinowo-porzeczkowy (jak każdy inny) w misce. W ostateczności na patelni o większej średnicy (im szersza tym lepiej). W takim naczyniu masa rozkłada się cieńszą warstwą, co sprawia, że gotuje się szybciej i równomierniej niż na wysokiej i wąskiej patelni.