Dżem cytrynowo-pomarańczowy
Do przepisu
Dżem cytrynowo-pomarańczowy nie jest w naszym kraju szczególnie popularny, choć ma bardzo wyrazisty smak i bogaty aromat. Jeśli jednak choć raz spróbujecie zrobić ten przysmak, z pewnością będziecie go powtarzać na bis. Ponadto taki dżem można przygotować o każdej porze roku, gdyż w naszych sklepach pomarańcze i cytryny są stale dostępne. Nie trzeba zatem długo stać przy kuchence i gotować kilku kilogramów owoców w syropie. Przygotowaliśmy kilka słoików, zjedliśmy i możemy zrobić więcej. Nawiasem mówiąc, sam proces robienia dżemu jest jak sesja aromaterapeutyczna dla bliskich: zapach cytryny i pomarańczy oczaruje Twoją rodzinę i z pewnością zaintryguje sąsiadów. Koniecznie podzielcie się z nimi naszym przepisem!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 439,50 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 12 godz Używany: 1,35 g/0,24 g/108,66DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcytryny – 500 pomarańczy – 700 g cukier – 800 g woda pitna – 140 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomarańcze i cytryny. Umyj owoce szczoteczką lub twardą stroną gąbki płynem do mycia naczyń, aby usunąć wosk, którym wielu producentów pokrywa owoce cytrusowe w celu ich konserwacji.
Krok 2
Do dużego rondla (około 2/3 jego objętości) wlej wodę i zagotuj. Zdjąć z ognia i włożyć do środka przygotowane pomarańcze i cytryny. Pozostaw na 30 minut, następnie przełóż do pojemnika z bardzo zimną wodą. Pozostaw na 8 godzin.
Krok 3
Pomarańcze i cytryny pokroić najpierw w krążki o grubości 1 cm, a następnie w plasterki. Usuń nasiona. Do dużego rondla wsyp cukier i zalej wodą pitną (140 ml). Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Krok 4
Zdejmij syrop z ognia i zanurz w nim przygotowane pomarańcze i cytryny. Pozostaw na 4 godziny. Następnie podpalić, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Pozwól ostygnąć.
Krok 5
Syrop z pomarańczami i cytrynami ponownie podpal ogień. Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Pozwól ostygnąć. Po raz trzeci postaw patelnię z owocami cytrusowymi w syropie na ogniu i gotuj przez kolejne 20 minut.
Krok 6
Gorący konfiturę pomarańczowo-cytrynową wlać do suchych, wysterylizowanych słoików. Zwiń pokrywki i odwróć je na złożony ręcznik. Całkowicie ostudzić.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dżem cytrynowo-pomarańczowy jest hermetycznie zamknięty, dzięki czemu można go przechowywać nie w lodówce, ale w chłodnym, suchym miejscu bez dostępu światła (w spiżarni, w szafie na przeszklonej loggii).
PRZY OKAZJI
Cytryny i pomarańcze na dżem moczymy w zimnej wodzie, aby skórka nie stała się gorzka. Nie trzeba go obierać, nadaje smakołykowi szczególnie przyjemną konsystencję.