Pomidory z burakami na zimę
Do przepisu
Masz dość banalnych marynat? Przygotuj pomidory i buraki na zimę według naszego przepisu. Ta przekąska ma bardzo przyjemny korzenny smak i bogaty aromat. Jest dobry w czystej postaci, a także jako dodatek do smażonych mięs. Pamiętaj tylko, aby buraki pokroić bardzo cienko, aby były idealnie nasiąknięte marynatą. Można to zrobić za pomocą specjalnej krajalnicy lub zwykłej obieraczki do warzyw. Jeśli połączenie pomidorów i buraków wydaje Ci się wątpliwe, spróbuj przygotować małą porcję do testów, włóż do lodówki na kilka dni i dopiero wtedy spróbuj. Jesteśmy pewni, że efekt tego kulinarnego eksperymentu przypadnie Ci do gustu!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 467,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 16,90 g/2,60 g/94,10PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 1,2 kg natki pietruszki, koperku lub kolendry – 4-6 gałązek ostrej papryki – 1/3 strąka czosnku – 2 ząbki buraków średniej wielkości – 2 szt. wody pitnej – 1 esencja luxus – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka. l.cukier – 2 łyżki. l. przyprawa do marynaty – 1,5 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomidory do konserw. Owoce myjemy i często nakłuwamy drewnianą wykałaczką. Włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Następnie spuść wodę.
Krok 2
Posortuj warzywa, spłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Nie ma potrzeby go ciąć. Umyj i osusz ostrą paprykę. Obierz ząbki czosnku.
Krok 3
Przygotowane zioła, paprykę i ząbki czosnku umieść w suchym, wysterylizowanym słoiku. Dociśnij lekko dłońmi do dołu. Następnie ułóż pomidory, uważając, aby nie uszkodzić owoców.
Krok 4
Buraki dokładnie myjemy szczoteczką i obieramy. Pokrój w cienkie plasterki. Ostrożnie ułóż buraki wzdłuż wewnętrznej powierzchni ścianek słoika z ziołami i pomidorami. Połóż jeden okrąg na górze.
Krok 5
Przygotuj marynatę do pomidorów i buraków. Doprowadź wodę do wrzenia. Dodać esencję octową, sól, cukier i przyprawę do marynaty. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 6
Ostrożnie wlej wrzącą marynatę do słoika z pomidorami i burakami. Zamknij słoik (ale nie zwijaj go). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Pomidory i buraki można również zwinąć, aby zapewnić lepsze przechowywanie. W takim przypadku przedmioty należy sterylizować we wrzącej wodzie przez 15 minut, a dopiero potem zamknąć.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie chcesz używać kupionej przyprawy do przygotowania marynaty do pomidorów i buraków, wystarczy, że weźmiesz trochę czarnuszki i ziela angielskiego, kilka goździków, liść laurowy i nasiona gorczycy i użyjesz zgodnie z przepisem.