Feijoa puree z żurawiną i cukrem
Do przepisu
Jagody czy owoce przecierane cukrem są zdecydowanie zdrowsze od tych przygotowanych metodą obróbki cieplnej. A ten „surowy” dżem przygotowuje się znacznie szybciej niż zwykle.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutMikserŚniadaniePopołudniowa przekąskaDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE400 g żurawiny 800 g feijoa 800 g cukru 2 pąki goździków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Żurawinę zasyp cukrem, odstaw na 1 godzinę, następnie podgrzej do wrzenia, zdejmij z ognia i ubijaj blenderem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione w palcach „kulki” pączków goździków (bez „łodygów”).
Krok 2
Feijoa pokroić na duże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem.
Krok 3
Zmieszaj feijoa i syrop żurawinowy na gładką masę i przełóż do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w lodówce.