Zapiekanka z twarogu z kaszą manną i mąką
Do przepisu
Prosta zapiekanka z twarogu z kaszą manną i mąką jest oczywiście wspaniała sama w sobie, ale można ją jeszcze wzbogacić dodając owoce, suszone owoce i przyprawy. Ogólnie rzecz biorąc, jest miejsce dla Twojej kulinarnej wyobraźni! Do zapiekanki możesz dodać mieszankę ulubionych suszonych owoców, suszonej żurawiny i kandyzowanego imbiru. Możesz też po prostu dodać do potrawy mielony cynamon, kardamon i/lub wanilię. Chcesz dodać świeższego akcentu do prostej zapiekanki sernikowej? Ułóż go warstwami jabłek pokrojonych w drobną kostkę. Okaże się bardzo smaczne i niezwykłe!
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 10 minutMikserPiekarnikPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJImasło – 10 g ziarna – 4 łyżki. l. + trochę więcej do formowania twarogu suchego o zawartości tłuszczu 5–9% – 600 g dużych jaj – 3 szt. cukru – 100 g soli – 1/2 łyżeczki mąki – 3 łyżki. l.proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj naczynie żaroodporne o średnicy 22 cm. Posmaruj masłem i posyp niewielką ilością kaszy manny. Strząśnij nadmiar. Formę wstawić do lodówki do czasu użycia.
Krok 2
Twarożek do zapiekanki przepuścić dwukrotnie przez drobne sito do dużej miski. Można dodatkowo ubić ją blenderem zanurzeniowym, aby konsystencja masy była jak najbardziej delikatna.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wbij jajka do miski miksera. Dodaj cukier i sól. Ubijaj mikserem, aż uzyskasz puszystą, lekką masę o jednolitej konsystencji.
Krok 4
Mąkę na zapiekankę z proszkiem do pieczenia przesiać przez drobne sito do osobnego pojemnika. Do miski z twarogiem wlać masę jajeczną. Dodać semolinę i wymieszać. Pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5
Dodaj mąkę do mieszanki twarogowej. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną formę i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
Krok 6
Gotową zapiekankę z twarogiem ostudź przynajmniej do ciepłej. Danie można podawać ze świeżymi owocami, jagodami, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem.
PRZYDATNE RADY
Zapiekankę z twarogu z kaszą manną i mąką można jeść także na zimno (wielu osobom nawet bardziej smakuje ta opcja). W takim przypadku przed podaniem danie można polać ciepłą galaretką jagodową.
PRZY OKAZJI
Spróbuj przygotować tę zapiekankę nie z kaszą manną, ale z gotowaną kaszą jaglaną: konsystencja potrawy będzie bardziej wyrazista. W tym celu należy owsiankę dobrze ostudzić, następnie dodać ją do masy twarogowej na samym końcu razem z mąką.