Dżem z zielonych orzechów
Do przepisu
Niestety, tylko mieszkańcy południowych regionów naszego kraju będą mogli przygotować dżem orzechowy: główny składnik potrawy jest po prostu niedostępny dla innych. Dlaczego? Wyjaśnijmy. Faktem jest, że taki dżem przygotowywany jest z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich o mlecznej dojrzałości, których na przykład prawie nie można kupić w środkowej Rosji. Mimo to postanowiliśmy opublikować ten przepis, choćby po to, by poszerzyć kulinarne horyzonty czytelników. Cóż, ci, dla których zielone orzechy włoskie nie są egzotyką, mogą spokojnie zabrać się do pracy. Oczywiście taki przysmak zajmie dużo czasu, ale zdecydowanie warto! Rzeczywiście, oprócz przyjemności gastronomicznej, dżem orzechowy może przynieść organizmowi realne korzyści: jest stosowany jako pomoc w leczeniu chorób układu oddechowego i sercowo-naczyniowego.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 220,87 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 96 godz Używany: 2,33 g/9,92 g/31,49GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEzielone orzechy włoskie – 1 kg cukier – 2 kg woda pitna – 800 ml soku 2 cytryny pąki goździków – 10 szt. laski cynamonu – 2 szt.Dla wody wapiennej:wapno gaszone – 500 g woda – 5 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj orzechy włoskie. Umyj je i usuń zieloną skórkę. Umieścić w dużym rondlu lub misce, zalać zimną wodą tak, aby całkowicie zakryła orzechy i odstawić na 2 dni. Wodę należy wymieniać 3-4 razy dziennie.
Krok 2
Przygotuj wodę wapienną. Wapno gaszone rozcieńczyć w zimnej wodzie, roztwór dokładnie wymieszać i pozostawić na 3 godziny. Następnie ostrożnie przefiltruj wodę z limonką, zalej ją orzechami i odstaw na jeden dzień.
Krok 3
Odcedź wodę wapienną z orzechów i dokładnie je opłucz. Każdą z nich nakłuj ze wszystkich stron grubą igłą lub widelcem. Napełnij zwykłą zimną wodą i pozostaw na dwa dni.
Krok 4
Po tym czasie w rondelku zagotuj 500 ml wody. Zanurz w nim orzechy i pozostaw na 10 minut. Następnie odcedź na durszlaku i pozwól wodzie spłynąć. Odsączyć na ręcznikach papierowych i pozostawić do wyschnięcia.
Krok 5
Przygotuj syrop dżemowy. Do rondla wsypać cukier i zalać wodą pitną. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać orzechy, przyprawy i sok z cytryny.
Krok 6
Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na jeden dzień. Powtórz to trzy razy. Ugotuj orzechy po raz ostatni, aż będą miękkie. Dżem z zielonych orzechów włoskich podziel na suche, wysterylizowane słoiki i zamknij.
PRZYDATNE RADY
Dżem z zielonych orzechów włoskich można zrobić czekoladowy, jeśli do syropu doda się 100 g proszku kakaowego na dziesięć do piętnastu minut przed jego gotowością. Okaże się niezwykłe i bardzo smaczne!
PRZY OKAZJI
Po co moczyć orzechy włoskie w wodzie limonkowej? Aby usunąć z nich gorycz! Nie ma się co martwić stosowaniem „chemii”: wapno gaszone, czyli tlenek wapnia, jest całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia. Ponadto po namoczeniu w tym roztworze orzechy moczy się i poddaje obróbce cieplnej. Wapno gaszone można kupić w sklepach budowlanych.