Domowy dżem morelowy
Do przepisu
Domowy dżem morelowy pomoże w wielu różnych sytuacjach. Można go po prostu zjeść czysty z herbatą, posmarować kromką świeżego białego chleba lub użyć jako nadzienia do ciasta. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją opcje! Przygotowanie takiego dżemu jest dość proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego warto przetestować nasz przepis w praktyce. Jedyne na co chciałbym zwrócić uwagę to to, że ten domowy dżem morelowy nie jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania. Jeśli chcesz przedłużyć „żywotność” tak słodkiego preparatu, gotuj go przez 10 minut przez dwa do trzech dni. Następnie zwinąć na gorąco i ostudzić. W takim przypadku dżem będzie doskonale zachowany przez cały rok, nawet bez lodówki.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmorele – 1 kglimon – 1 sztuka ziele angielskie – 5-6 groszków woda pitna – 200 ml cukru – 1 kg Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj morele do zrobienia domowego dżemu. Umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy owoc przekrój na pół. Usuń nasiona. Połówki moreli włóż do dużego rondla.
Krok 2
Cytrynę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem. Za pomocą drobnej tarki usuń cienką warstwę skórki. Następnie przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Odrzuć pozostałą skórkę.
Krok 3
Do przygotowanych na patelni moreli dodaj skórkę i sok z cytryny. Zalać wodą pitną, dodać groszek ziele angielskie. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Krok 4
Gotuj morele na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj cukier. Zwiększyć ogień i mieszając doprowadzić do wrzenia. Ponownie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj dżem przez 25 minut.
Krok 5
Pozwól, aby domowy dżem morelowy całkowicie ostygł w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż go do czystych, suchych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).
PRZYDATNE RADY
Do naszego domowego konfitury morelowej dodaliśmy kilka groszków ziela angielskiego i nie żałowaliśmy. Nie dodaje szczególnej pikanterii, ale za to nadaje potrawie przyjemny, charakterystyczny aromat.
PRZY OKAZJI
Jeżeli chcemy, aby domowy dżem morelowy miał jednolitą konsystencję, należy najpierw obrać owoce. Aby to zrobić, zanurz je we wrzącej wodzie na 1–2 minuty, a następnie kilkakrotnie przepłucz zimną wodą. Następnie obierz morele.