Eklery twarogowe
gastronomia 30 kwietnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Eklery twarogowe można przygotować po prostu na rodzinne przyjęcie herbaciane lub na świąteczny stół: ciasta te nie tracą popularności i zawsze cieszą się „dużym popytem”. Przygotowywane są z klasycznego ciasta parzonego, do którego z jakiegoś powodu wielu boi się podejść. Tak naprawdę wymaga po prostu ostrożności i przestrzegania pewnych zasad, które szczegółowo opisujemy w naszym przepisie. No cóż, ze śmietaną nie powinno być żadnych problemów: jej bazą jest skondensowane mleko ubite z masłem, które następnie łączy się z twarożkiem. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie, otrzymasz najdelikatniejsze eklery o delikatnym, niezbyt mdłym smaku. Spróbuj!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 362,65 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 9,21 g/26,01 g/22,94KolacjaPiekarniaDeserCiastaEkleryWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 10 PORCJIDo kremu twarogowegomasło – 200 gmleko skondensowane – 160 g (1/2 puszki)twarożek o zawartości tłuszczu co najmniej 9% – 300 gcukier waniliowy – 1 łyżka. l.Do testuwoda pitna – 150 mlsól – na czubku nożamasło – 100 gmąka – 220 gjaja C1 – 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto parzone na eklery. Do rondelka wlać wodę i dodać sól. Zamieszać. Masło pokroić w kostkę. Dodaj do garnka z osoloną wodą.
Krok 2
Postaw patelnię na dużym ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego. Dodać całą mąkę, dokładnie wymieszać szpatułką. Kontynuując ten proces, utrzymuj ogień na niskim poziomie przez 1-2 minuty.
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj masę kremową i rozgnieć ją szpatułką. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Masa powinna się rozgrzać. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Sprawdź konsystencję ciasta na ekler: jeśli przebijesz je patykiem, rowek nie będzie się zaciął.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto na eklery włóż do rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Nakładać na nią ciasto w paski w odległości 3 cm od siebie.
Krok 5
Piecz kawałki ciasta przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C. Wstaw eklery do piekarnika na kolejne 10 minut. Połóż na metalowej kratce i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 6
Podczas gdy eklery studzą się, przygotuj krem twarogowy. Masło pokroić w kostkę. Pozostawić na 30 minut, aż stanie się miękkie. Jeśli mleko skondensowane znajduje się w lodówce, wyjmij je: powinno osiągnąć temperaturę pokojową.
Krok 7
Twarożek przetrzeć przez drobne sito do dużej miski. W innym ubijaj masło mikserem przez trzy minuty. Następnie stopniowo, po łyżce, dodawaj mleko skondensowane i cukier waniliowy. Ubijaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Krok 8
Dodajemy porcjami masę maślaną do twarogu. Nie przestawaj biczować. Krem twarogowy włóż do rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Zrób 1-2 nakłucia w eklerach. Napełnić kremem twarogowym i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem eklery można posypać cukrem pudrem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Gotowe eklery z kremem twarogowym można polać polewą czekoladową. W tym celu rozpuść 200 g ciemnej czekolady, 30 g masła i 50 ml śmietanki o zawartości 10% tłuszczu. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie posmarować produkt powstałą glazurą.
PRZY OKAZJI
Należy pamiętać, że mieszaninę mąki budyniowej (trzeci etap przygotowania eklerów) należy pozostawić do ostygnięcia do ciepłego stanu. W przeciwnym razie jajka, które należy dodać zgodnie z przepisem, po prostu się zagotują, a ciasto nie będzie działać.