Radzieckie eklery z kremem maślanym na skondensowanym mleku
gastronomia 18 grudnia 2023 r4,86 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz
W sklepach nie znajdziesz żadnego rodzaju eklerów. Ale nienaganny smak ciast pamiętamy z dzieciństwa. Będziemy je gotować.
Eklery z kremem maślanym jak w ZSRR
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 250–300 g cukru pudru (do glazury)
- 120 ml mleka o zawartości tłuszczu 3–6%.
- 140 g mąki
- 200 g skondensowanego mleka
- 100 g gotowanego skondensowanego mleka
- pół laski wanilii
- 0,2 łyżeczki sól
- 90 g masła 82,5% (na ciasto)
- 180 g masła 82,5% (do śmietanki)
- 4 duże jajka C0
- 1 białko jajka (do posmarowania)
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. W środku umieść 2 półki, aby podzielić piekarnik na 3 równe części. Wyłóż 2 blachy do pieczenia wysokiej jakości papierem do pieczenia. Zimne masło pokroić na 10-14 kawałków.
2. W rondelku wymieszaj mleko, 240 ml wody pitnej i masło. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, zdejmij z ognia, upewnij się, że całe masło się rozpuściło i dodaj na raz całą mąkę. Dodaj sól. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aby uniknąć grudek. Ponownie postaw patelnię na średnio-niskim ogniu i osusz mieszaninę, mieszając, 1–2 minuty. – masa powinna zebrać się w grudkę.
3. Zdejmij patelnię z ognia i ugniataj ciasto przez 2-3 minuty, aby lekko ostygło. Kontynuując miksowanie, dodawaj po jednym jajku. Za każdym razem przed dodaniem kolejnego jajka mieszaj, aż masa będzie całkowicie gładka. Spoko, 10 minut.
4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką o średnicy 2 cm. Zakręcić górną część worka. Na przygotowane blachy układamy prostokątne kawałki ciasta o wymiarach około 2,5 x 10 cm. Pozostawiamy odstęp między kawałkami co najmniej 4 cm i pieczemy przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 190°C, piec kolejne 7–10 minut. Nakłuj eklery ostrym nożem z boku, aby umożliwić ujście pary, i włóż ponownie do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, aby wyschły na 15 minut. Fajny.
5. Na krem ubić miękkie masło z ziarenkami wanilii na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem wlewaj mleko skondensowane i stopniowo dodawaj przegotowane mleko skondensowane. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm, zawiązać wierzch i włożyć do lodówki na 20 minut.
6. Ostrożnie włóż końcówkę dyszy w nacięcie z boku eklera, napełnij ekler kremem i połóż go na desce. Na lukier wymieszaj cukier puder z białkami, dodając je stopniowo, aż uzyskasz gęstą śmietanę. Posmaruj wierzch eklera lukrem i włóż ciastka do lodówki, aż stwardnieją, na co najmniej 1 godzinę.
Ważne szczegóły
- Przygotowując ciasto na eklery, nie zapomnij o dwóch ważnych punktach: przed dodaniem jajek ciasto należy lekko podsuszyć (na patelni) i ostudzić (wymieszać trzepaczką lub szpatułką ręcznie lub w mikserze).
- Jajka należy dodawać pojedynczo (lub – jeśli używasz melanżu jajecznego – po 50 g), do uzyskania całkowitej jednorodności ciasta przed dodaniem kolejnego jajka – dzięki temu przyszłe eklery wyrosną równomiernie i mocno.
- Krem do napełniania eklerów może być dowolny: kremowy, czekoladowy, orzechowy, cytrusowy, jagodowy… Najważniejsze, że nie jest zbyt płynny i nie zwilża ciasta. Jeśli krem jest taki, eklery przygotuj dzień przed podaniem, osusz je i napełnij nie wcześniej niż 30 minut. przed podaniem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #eklerki #krem maślanyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
2 lutego 2023 r
Ot, po prostu nostalgia) za tamtymi czasami – jeśli gospodyni wydawała pieniądze na masło, to tak, na śmietanę!! Deser był naprawdę świetny, eklery takie… Dzięki Bogu, teraz wszystko jest proste
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych