Sałatka z arbuzem, krewetkami i mozzarellą
Do przepisu
Sałatka z arbuzem, krewetkami i mozzarellą może zaskoczyć nawet zagorzałych smakoszy nieoczekiwanym połączeniem tak różnych składników. Tak naprawdę jesteśmy po prostu przyzwyczajeni do tego, że arbuz można podawać wyłącznie jako deser. Być może ktoś zna i nawet próbował tego w formie solonej. Ale żeby to była sałatka, w której pięknie ułożone są plastry arbuza, krewetki i ser… To przełamanie wszelkich gastronomicznych stereotypów! Tymczasem nie ma szczególnej tajemnicy w doborze składników do przepisu. Mięso z małży ma lekko słodki smak, podobnie jak kremowa mozzarella – świetne towarzystwo pasiastej jagody! Dzięki temu wszystkie trzy produkty nadają daniu niesamowitą świeżość i lekkość, uzupełniając się indywidualnymi niuansami smakowymi. Soczysty arbuz, krewetki o zapachu morza i delikatna mozzarella, doprawione sosem w stylu śródziemnomorskim z bazylią, przypominają o najlepszej porze roku – gorącej, jasnej, wesołej, pysznej. Podobnie jak nasza letnia sałatka.
Złożoność: łatwo Kalorie: 557,92 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 43,62 g/36,21 g/14,95PrażenieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaSałatkaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIDuże krewetki 600 grArbuz 600 grMini mozzarella 200 grBazylia 20 grOliwa z oliwek 6 łyżekSok cytrynowy 2 łyżkiSól do smakuMiód 1 łyżka.Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Krewetki obierz, sól, pieprz i podsmaż na 2 łyżkach. l. oliwa z oliwek na złoty kolor, 3 minuty.
Sałatka z arbuzem, krewetkami i mozzarellą
Krok 2
Do sosu wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, sól i czarny pieprz. Ubijaj do uzyskania emulsji.
Sałatka z arbuzem, krewetkami i mozzarellą
Krok 3
Arbuza pokroić w średnią kostkę, usunąć nasiona. Wymieszać z mozzarellą, bazylią i krewetkami. Polej sosem sałatkę.
Sałatka z arbuzem, krewetkami i mozzarellą
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 11,88 g (14,85% wartości dziennej) • tłuszcze 14,77 g (16,41%) • węglowodany 3,46 g (2,06%) • kcal 193,43 (10,75 %) • sód 668,59 mg (46,11%) • cukier ogółem 2,19 g ( 4,38%) • NNKT 4,38 g (21,90%) • Błonnik pokarmowy 0,14 g (0,47 %)
PRZYDATNE RADY
Sałatkę z arbuzem, krewetkami i mozzarellą można uzupełnić lekkimi białymi winami lub winem musującym. Do podania sałatki z arbuza i krewetek najlepiej użyć szerokiego, płaskiego talerza. Będzie to wygodniejsze dla zjadaczy. I jest mniejsza szansa, że sałatka wyprodukuje więcej soku pod własnym ciężarem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Arbuza można używać do innych pikantnych sałatek. Na przykład w połączeniu z fetą i oliwkami lub pesto. Można go także dodawać do dań z komosą ryżową lub soczewicą i warzywami. Słodki arbuz świetnie komponuje się z rukolą, świeżymi pomidorami, ogórkami, słodką papryką i miętą.