Egzotyczny kompot z soczystego arbuza

Kompot arbuzowy

Kompot arbuzowy Do przepisu

Przygotowywaliście kiedyś kompot arbuzowy na zimę? Jeśli nie, zanotuj nasz przepis i w razie potrzeby przetestuj go w działaniu. Jesteśmy pewni, że nawet najbardziej ponury jesienny czy zimowy dzień stanie się jaśniejszy i weselszy, jeśli wkroczą w niego smaki i aromaty odległego lata. Właśnie taki efekt może zapewnić nasz kompot arbuzowy, przygotowany w domu. Podobnie jak wszystkie inne kompoty, robi się go bardzo łatwo i dosłownie w ciągu kilku minut. Następnie wystarczy rozlać go do słoików i zakręcić. Nikt jednak nie przeszkadza, aby część kompotu wypić od razu po przygotowaniu, po lekkim schłodzeniu napoju.

Złożoność: łatwo Kalorie: 109,33 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 15 minut Używany: 1,07 g/0,18 g/26,53KonserwowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIArbuz 1 kgGranulowany cukier 100 grCytrynowy 1 sztuka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki na kompot arbuzowy. Umyj je środkiem odtłuszczającym i wysterylizuj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie umyj pokrywki, dodaj wodę i gotuj przez 10 minut. Pozostaw oba słoiki i pokrywki do wyschnięcia.

Kompot arbuzowy
Kompot arbuzowy ()

Krok 2

Miąższ arbuza pokroić w małe plasterki, jednocześnie usuwając z nich nasiona. Cytrynę dokładnie umyj twardą stroną gąbki. Pokrój na ćwiartki.

Kompot arbuzowy
Kompot arbuzowy ()

Krok 3

Kawałki arbuza przełóż do dużego rondla. Dodaj cukier i cytrynę. Zalać 500 ml wody. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.

Kompot arbuzowy
Kompot arbuzowy ()

Krok 4

Kawałki arbuza włóż do wysterylizowanych słoików. Wyrzuć cytrynę. Napełnij syropem i natychmiast zwiń pokrywki (lub mocno dokręć śruby). Odwróć się na podwójnie złożony ręcznik.

Kompot arbuzowy
Kompot arbuzowy ()

Krok 5

Przykryj słoiki z kompotem grubym kocem lub kocem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia obrabianego przedmiotu. Kompot przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Kompot arbuzowy
Kompot arbuzowy ()

PRZY OKAZJI

Nawet po obróbce cieplnej arbuz nie traci wielu ze swoich korzystnych właściwości. Ma na przykład silne działanie moczopędne, a także doskonale oczyszcza jelita, usprawniając proces trawienia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Pomimo tego, że arbuz jest dość słodki, w ogóle nie zalecamy dodawania cukru do kompotu: w przypadku gotowych produktów produkt ten pełni nie tylko rolę dodatku smakowego, ale także naturalnego konserwantu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja