Egzotyczny Dżem Morelowy z Dodatkiem Orzechów Włoskich

Dżem morelowy z orzechami włoskimi

Dżem morelowy z orzechami włoskimi Do przepisu

Dżem morelowy z orzechami włoskimi – królewskie połączenie smaków! Do przygotowania deseru wybieraj jędrne i dojrzałe owoce. Nie należy zmniejszać ilości cukru. Ten przepis zawiera go w wystarczającej ilości, aby zachować go na zimę. Jeżeli owoce są bardzo słodkie, polecamy dodać do dżemu kwasku cytrynowego. Nie tylko będzie działać jako środek konserwujący, ale także doda lekkiej kwaskowatości. Aby orzechy były bardziej aromatyczne, wysusz je na patelni bez oleju. Dżem można przygotować nie tylko z orzechów włoskich, ale także z orzechów laskowych, migdałów czy orzechów nerkowca. Inną opcją jest obranie pestek moreli i dodanie ich do dżemu. Jest też pysznie, a przy tym bardzo zdrowo.

Złożoność: łatwo Kalorie: 506,00 kcal/porcja Porcje: 800 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 4,70 g/16,40 g/85,53PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 800 PORCJImorele – 800 g cukier – 600 g orzechy włoskie – 200 kwas glimonowy – 3 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na konfiturę morelową z orzechami włoskimi. Owoce opłucz pod bieżącą wodą, osusz w naturalny sposób, rozkładając je na ręczniku kuchennym. Usuń nasiona.

Krok 2

Każdą połówkę moreli przekrój na 2-3 kolejne kawałki i włóż do rondla. Dodaj cukier i wstrząśnij, aż równomiernie się rozprowadzi. Pozostaw na 1 godzinę, aby morele puściły sok.

Krok 3

Grubo posiekaj orzechy włoskie. Rozgrzej patelnię bez oleju, dodaj orzechy i susz je, mieszając, aż uzyskają złoty kolor. Będziesz potrzebować około 3-4 minut.

Krok 4

Postaw patelnię z morelami na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu aż do wrzenia. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, mieszając i odtłuszczając, przez około 30 minut. Rozcieńczyć kwas cytrynowy w łyżce wody i dodać do moreli.

Krok 5

Do moreli dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie zagotować. Gotuj na małym ogniu, mieszając długą drewnianą łyżką, przez kolejne 5-10 minut. Dżem jest gotowy.

Krok 6

Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki. Rozłóż w nich dżem i zamknij pokrywkami. Odwróć się i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj przedmioty w chłodnym, ciemnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kwas cytrynowy w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny. Będziesz potrzebować dosłownie 1 łyżki. łyżka do konserwowania dżemu morelowego z orzechami włoskimi na długą zimę.

PRZY OKAZJI

Dżem morelowy można dodatkowo doprawić likierem migdałowym. Będziesz potrzebować go trochę, dosłownie 50 ml. Ale da nieporównywalny smak i aromat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja