Egzotyczne owoce w karmelu

Do przepisu

Kuchnia chińska nie obfituje w desery i nie można tu znaleźć słodkich arcydzieł. Ale prawie każdy chiński deser jest prosty w przygotowaniu i będzie znacznie zdrowszy niż ciasto, ciasto, bułki czy ciasteczka. Jak na przykład owoce w karmelu. Początkowo według tego przepisu przygotowywane są tylko banany, a nie najbardziej dojrzałe i kwaśne zielone jabłka.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 361,69 kcal/porcja Porcje: 8 Używany: 3,22 g/1,17 g/80,91Głęboko smażoneKuchnia chińskaDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieci8 marcaUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokSzybkoBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 średni ananas1 mała papaja2 niezbyt miękkie mango2 duże banany300–400 g cukrubiały i czarny sezam do dekoracjilódNa ciasto:150 g mąki75 g skrobi kukurydzianej1 łyżka. l. proszek do pieczenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Odetnij górę i dół ananasa, a następnie skórkę. Usuń oczy, przekrój ananasa wzdłuż na ćwiartki i odetnij twardy rdzeń. Pokrój ananasa na łatwe do spożycia średnie kawałki.

Krok 2

Z papai odetnij skórkę, usuń nasiona, a miąższ posiekaj jak ananasa. Banany obierz i pokrój ukośnie w owale o grubości 2–2,5 cm.

Krok 3

Rozgrzej olej do smażenia do 190°C. Na ciasto wymieszaj skrobię, proszek do pieczenia i mąkę, kontynuuj mieszanie, wlej 270 ml lodowatej wody. Nie ugniataj zbyt dokładnie. Dodaj kilka łyżek oleju.

Krok 4

Zanurz kawałki owoców najpierw w skrobi kukurydzianej, a następnie w cieście. Nadmiar odsączamy i wrzucamy na gorący olej. Zatapiając kawałki, smaż partiami na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe owoce układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z oleju.

Krok 5

Gdy wszystkie owoce będą już gotowe, przygotuj karmel: dno ciężkiego rondla zalej zimną wodą, dodaj cukier i roztapiaj na złoty kolor (temperatura około 130°C).

Krok 6

Umieść w pobliżu dużą miskę z lodem. Zanurzaj smażone owoce w karmelu po jednym lub dwa kawałki na raz (wygodnie jest to zrobić pałeczkami lub długą pęsetą) i natychmiast włóż do lodowatej wody na 20-30 sekund, aby karmel stwardniał. Po wyjęciu posypać sezamem.

Krok 7

Osuszyć owoce na ręcznikach papierowych i podawać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja