Egzotyczne Lecho Bułgarskie z Marchewką: Sekret Kuchni Bałkańskiej

Bułgarskie lecho z marchewką

Bułgarskie lecho z marchewkąBułgarskie lecho z marchewką Do przepisu

Smak tego bułgarskiego lecho z marchewką wydaje nam się najbardziej harmonijny i zrównoważony. I bardzo przypomina to samo, co wiele lat temu sprzedawano w Związku Radzieckim i po które w tym czasie ustawiały się gigantyczne kolejki w dużych miastach kraju. Na szczęście dzisiaj nam to nie grozi: asortyment warzyw w puszkach w supermarketach jest dość szeroki. Ale i tak lepiej poświęcić niewiele czasu i przygotować bułgarskie lecho z marchewką we własnej kuchni, ze sprawdzonych składników. Będzie smaczniejsze i bez wątpienia dużo zdrowsze!

Złożoność: łatwo Kalorie: 90,72 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,44 g/3,37 g/13.02PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEPomidor (pomidor) 3 kgSłodka czerwona papryka 2 kgMarchew 1 kgCebula 1 kgRafinowany olej roślinny 100 mlGranulowany cukier 100 grOcet jabłkowy 6% 100 mlSól 100 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj pomidory na bułgarskie lecho, pokrój w dowolne kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Przełożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, przez 1 godzinę.

Krok 2

Obierz cebulę i marchewkę na lecho. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę w paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny, szybko usmaż warzywa. Zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, 10 minut.

Krok 3

Paprykę do bułgarskiego lecho umyj z marchewką, przekrój wzdłuż na 4 części, usuń rdzeń.

Krok 4

Do wrzącej mieszanki pomidorowej dodaj ocet, cukier, olej roślinny i sól. Dodać cebulę, marchewkę i paprykę, wymieszać. Gotuj bułgarskie lecho z marchewką przez 15 minut. na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Krok 5

Gorące lecho zdejmij z ognia i od razu przełóż do suchych, wysterylizowanych słoików. Zamknąć hermetycznie za pomocą specjalnej maszyny.

Krok 6

Słoiki z bułgarskim lecho odwrócić do góry dnem, owinąć grubym kocem lub umieścić pod ciepłym kocem i pozostawić na 8–10 godzin. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

W razie potrzeby pomidory na lecho z marchewką można obrać. Aby to zrobić, każdy owoc przekrój w poprzek, włóż do wrzącej wody na 1 minutę i włóż do durszlaka. Pozostaw do ostygnięcia i usuń skórę.

PRZY OKAZJI

Zaleca się określenie ilości soli w bułgarskim lecho w przepisie według smaku. Jeśli nie masz dużego doświadczenia w dziedzinie przetworów, odmierz 80-100 gramów (około 1,5% całkowitej masy wszystkich warzyw).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja