Egzotyczne Bakłażany w Ognistej Adjika

Bakłażany w Adjika

Bakłażany w Adjika Do przepisu

Bakłażan w Adżyce to bardzo oryginalny preparat na zimę, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań o bogatym, pikantnym smaku. I w tym przypadku najlepiej wykorzystać warzywa sezonowe, najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Przepis na gotowanie bakłażanów w Adjika jest bardzo prosty: wszystkie główne składniki są drobno posiekane i duszone na małym ogniu. W ostatniej chwili dodaje się pikantne zioła i ocet, a preparat przesyła się do słoików. Wystarczy poczekać na moment, kiedy bakłażany w Adjice się otworzą i w pełni cieszyć się „gorącą” degustacją!

Złożoność: łatwo Kalorie: 905,63 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 15 minut Używany: 14,64 g/63,28 g/69,76PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIPomidory 1,5 kgBakłażan 1 kgSłodka papryka 1 kgCzosnek 300 grOlej roślinny 250mlCzerwona ostra papryka 4 szt.Koperek 4 oddział(y)Pietruszka 4 oddział(y)Ocet stołowy (9%) 100 mlSól do smakuŚwieżo zmielony czarny pieprz do smakuCukier 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i osusz pomidory, słodką i ostrą paprykę oraz bakłażany. Obierz czosnek. Pomidory pokroić na ćwiartki.

Krok 2

Paprykę słodką i ostrą przekrój wzdłuż na pół. Usuń nasiona i błony. Grubo posiekaj miąższ. Przełóż wszystkie przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Krok 3

Bakłażany myjemy, suszymy i odcinamy końcówki. Owoce pokroić w drobną kostkę. Umieść wszystkie przygotowane warzywa w dużym rondlu i zalej olejem roślinnym.

Krok 4

Dodaj cukier i dodaj odrobinę soli do smaku. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj adjika na małym ogniu przez 40 minut.

Krok 5

Koperek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodajemy na patelnię do prawie gotowej adjiki i mieszamy. Spróbuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli. Dusić przez 3 minuty.

Krok 6

Do adjiki i bakłażana wlać ocet stołowy i wymieszać. Trzymaj na średnim ogniu przez 2 minuty. Gorącą adjika włóż do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknij je. Ostudzić i przechowywać.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 1,20 g (1,50% wartości dziennej) • tłuszcze 2,27 g (2,52%) • węglowodany 6,94 g (4,13%) • błonnik pokarmowy 3,10 g (10,33%) • kcal 48,31 (2,68%) • SFA 0,32 g (1,60%) • sód 320,35 mg (22,09%) • cukier ogółem 4,15 g (8,30 %)

PRZYDATNE RADY

Bakłażany w adżyce podawane są jako dodatek do gorącego mięsa z dodatkiem gotowanego ryżu lub puree ziemniaczanego. Niektórzy nawet jedzą tę warzywną przekąskę po prostu z tostami z chleba żytniego, ale to kwestia gustu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ilość ostrej papryki do gotowania bakłażanów w Adjika można według potrzeb zmniejszyć lub zwiększyć. Lepiej oczywiście nie dać się ponieść emocjom: wynik może być nieprzewidywalny!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja