Egzotyczna Zapiekanka: Połączenie Kuskusu i Twarogu

Zapiekanka z twarogu i kuskusu

Słodki deser z kuskusu, twarogu i miodu w stylu jerozolimskimSłodki deser z kuskusemSłodki deser z kuskusu, twarogu i miodu w stylu jerozolimskimSłodki deser z kuskusem Do przepisu

Zapiekanka z twarogu z kuskusem, zapiekana w piekarniku – niesamowite połączenie delikatnego twarogu i orientalnych płatków. Kuskus to niewielka granulka mąki pszennej, która szybko się gotuje i ma neutralny smak. Doskonale chłonie smaki i urozmaici niemal każde danie. W połączeniu z twarogiem kuskus tworzy idealną bazę do zapiekanki, nadając jej lekkości i przestronności. Zapiekanka z kuskusu i twarogu, przygotowana według naszej receptury, może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuje się z miodem, świeżymi jagodami i owocami. Ta słodka zapiekanka to świetny sposób na rozpoczęcie dnia jako śniadanie. Można podawać do obiadu lub podwieczorku.

Złożoność: łatwo Kalorie: 466,28 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 24,45 g/26,41 g/32,21PiekarnikPieczenieDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIKuskus 250 grTwarożek 5% 550 grJajko kurze 1 sztukaMasło 150 grPłatki migdałów 50 grMielony cynamon do smakuSól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut.

Słodki deser z kuskusem
Słodki deser z kuskusem

Krok 2

Twarożek przetrzyj na sicie, najlepiej dwukrotnie. Wymieszaj z 2-3 łyżkami. l miód, w zależności od wytrawności twarogu.

Słodki deser z kuskusem
Słodki deser z kuskusem

Krok 3

Ubij jajko na gładką masę z małą szczyptą soli. Kuskus, odsączając nadmiar płynu, połączyć z masłem i masłem jajecznym. Połowę ułożyć w natłuszczonym okrągłym naczyniu żaroodpornym o średnicy 20-22 cm.

Słodki deser z kuskusem
Słodki deser z kuskusem

Krok 4

Ułóż warstwę mieszanki twarogowej i połóż na niej resztę kuskusu. Wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym na 200°C przez 15-18 minut. Wyjmij formę i pozostaw do momentu użycia.

Krok 5

W rondlu o grubym dnie wymieszaj pozostały miód i 100-150 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 4-5 minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Deser polej syropem miodowym, a na wierzch posyp migdałami podprażonymi na suchej patelni. Odstaw na co najmniej 1 godzinę i podawaj.

Słodki deser z kuskusem
Słodki deser z kuskusem

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 12,62 g (15,78% wartości dziennej) • tłuszcze 13,77 g (15,30%) • węglowodany 19,91 g (11,85%) • kcal 253,06 (14,06 %) • sód 56,29 mg (3,88%) • cukier ogółem 4,51 g ( 9,02%) • NNKT 7,33 g (36,65%) • Błonnik pokarmowy 1,50 g (5,00 %)

PRZYDATNE RADY

Do zapiekanek najlepiej używać niskotłuszczowego twarogu; optymalny jest średniotłusty twarożek. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze zdrowsze, wybierz twarożek domowy lub zagrodowy. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz użyć kuskusu, możesz go zastąpić kaszą manną lub płatkami ryżowymi. Kasza manna nada zapiekance dodatkowej delikatności, a ryż doda gęstości i sprawi, że danie będzie bardziej satysfakcjonujące.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby urozmaicić smak zapiekanki twarogowej z kuskusem można dodać różne przyprawy. Klasyczna wersja to wanilia i cynamon, które nadadzą deserowi słodkawy aromat. Możesz także użyć skórki z cytryny dla orzeźwiającego akcentu. Jeśli chcesz podkreślić smak potrawy, spróbuj dodać kardamonu lub gałki muszkatołowej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja