Egzotyczna Pizza Hawajska z Ananasami Prosto z Patelni

Pizza hawajska z ananasami na patelni

Pizza hawajska z ananasem Do przepisu

Jeśli z jakiegoś powodu nie masz piekarnika, ugotuj hawajską pizzę z ananasem na patelni. Uwierz mi: nie będzie gorzej niż zwykle! Przynajmniej jeśli Twoi domownicy są fanami pizzy hawajskiej, na pewno będą zadowoleni. Ogólnie rzecz biorąc, wiele osób lubi tę amerykańską wersję klasycznego włoskiego dania. Co wcale nie jest zaskakujące: połączenie słonego smaku szynki ze słodkim ananasem i delikatną mozzarellą jest naprawdę doskonałe. Dodatkowo, spód Hawajskiej Pizzy Ananasowej, po ugotowaniu na patelni, wychodzi ładnie przypieczony i chrupiący, co dodaje daniu kilku punktów!

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godz. 10 minPieczeniePrażenieKolacjaKolacjaPiekarniaWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJIDo napełniania:krążki ananasa z puszki – 250 g mozzarelli – 2 kulki po 125 szt. szynka gotowana lub wędzona – 120 g sos pomidorowy do pizzy – 200 ml oliwy z oliwek – do smaku zielona bazylia – 1 gałązkaDo testu:mąka – 250 g cukier – 4 g sól – 2 g drożdże suszone – 3 g woda pitna – 125 ml oliwa lub inny olej roślinny – 10 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na pizzę hawajską. Aby to zrobić, w głębokiej misce połącz mąkę, cukier, sól i drożdże. Zalać ciepłą wodą i zagnieść ciasto. Dodać olej i dokładnie zagnieść. Pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Krok 2

W czasie gdy ciasto na pizzę rośnie, przygotuj składniki na polewę. Ananasa pokroić w kostkę, mozzarellę w plasterki, szynkę lub szynkę w małe plasterki.

Krok 3

Ciasto na pizzę podzielić na pół, każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy 20 cm. Odstawić na 10 minut. Następnie postaw patelnię o średnicy 20 cm na średnim ogniu i rozgrzej ją.

Krok 4

Nasmaruj patelnię niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie włóż do niego kawałek ciasta i smaż, aż będzie rumiane na spodzie i zacznie bulgotać na powierzchni.

Krok 5

Odwróć tortillę na drugą stronę i posmaruj połową sosu pomidorowego. Na wierzchu rozłóż połowę mozzarelli, ananasa i szynki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut.

Krok 6

Zdejmij pizzę z ognia. Pozwól mu ostygnąć przez kilka minut. W ten sam sposób przygotuj drugą pizzę. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

PRZYDATNE RADY

Pizzę hawajską z ananasem można w końcowej fazie przygotowania posypać tartym twardym serem. Zrób to na kilka minut przed przygotowaniem potrawy i przykryj patelnię pokrywką, aby lepiej się roztopiła.

PRZY OKAZJI

Niegotowana wędzona szynka lub dobry boczek, podsmażony wcześniej na złoty kolor na patelni bez tłuszczu, świetnie będzie wyglądał na pizzy hawajskiej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja