Konfitura z agrestu i czerwonej cebuli
Do przepisu
Prawie każdą jagodę można wykorzystać do pikantnych potraw. Na przykład konfitura z agrestu i czerwonej cebuli jest doskonałym dodatkiem zarówno do przekąsek mięsnych, jak i serów. Przygotowanie zajmuje nieco ponad godzinę, ale można je przechowywać przez długi czas, jeśli zapakujesz je w czyste, suche słoiki z szczelną pokrywką. Agrest jest wygodny, ponieważ podobnie jak inne małe jagody nie wymaga długiego przygotowywania. Dość łatwo jest oderwać od niego pozostałe krótkie łodygi, wystarczy dokładnie spłukać i wysuszyć. I możesz umieścić go na patelni. Na pierwszy raz kup do konfitury sery pleśniowe: brie, camembert i dorblu. Zanurzaj kawałki pojedynczo i dziel się wrażeniami z bliskimi.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 225,69 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godz. 10 min Używany: 1,40 g/0,64 g/57,45PustySKŁADNIKI NA 4 PORCJI700 g agrestu 250 g brązowego cukru 250 ml octu jabłkowego 1 duża czerwona cebula 2–3 cm korzeń imbiru 2 łyżeczki. gorczyca sól świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę pokroić w małe kostki. Zetrzyj imbir. Posortuj agrest i usuń łodygi.
Krok 2
Do dużego rondla o grubym dnie włóż agrest i cebulę, dodaj cukier, sól, pieprz, imbir i musztardę. Dodaj ocet jabłkowy i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj przez 35–40 minut.
Krok 3
Konfiturę ostudź przez 10–15 minut, następnie przełóż do suchych szklanych słoików z hermetycznie zamkniętymi pokrywkami. Przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 0,76 g (0,95% wartości dziennej) • tłuszcze 0,44 g (0,49%) • węglowodany 31,48 g (18,74%) • kcal 129,95 (7,22%) • sód 130,78 mg (9,02%) • cukier ogółem 23,71 g ( 47,42%) • NNKT 0,03 g (0,15%) • Błonnik pokarmowy 3,03 g (10,10 %)