Kapusta prowansalska
Do przepisu
Kapusta prowansalska to jeden z klasycznych przepisów na to, co można przyrządzić z kiszonej kapusty. To sałatka z kapusty z jabłkami i żurawiną, polana aromatyczną oliwą i jasnym octem, np. jabłkowym lub winnym. To właśnie oliwa z oliwek, zwana w Rosji prowansalską, dała nazwę temu przepisowi. Wybieraj nierafinowane, tłoczone na zimno odmiany oleju, które zachowują wszystkie zalety, smak i aromat.
Złożoność: łatwo Kalorie: 224,55 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Używany: 2,95 g/12,85 g/27,32PrzekąskaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJEkapusta kiszona – 500 jabłka – 1 szt. żurawina lub borówka świeża lub namoczona – 200 winogron – 200 oliwa z oliwek – 50 ocet winogronowy lub jabłkowy – 1 łyżka. l.cukier – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłko umyj, pokrój i usuń rdzeń. Jabłko pokroić w cienkie paski. Umyj żurawinę i winogrona. Każde winogrono przekrój na pół.
Krok 2
Kapustę odcisnąć, dodać jabłko, winogrona i żurawinę.
Krok 3
Wymieszaj oliwę z oliwek, cukier i ocet. Powstałym sosem doprawiamy kapustę i mieszamy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przed podaniem odstaw kapustę na pół godziny do godziny. Kapustę tę należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień.
PRZYDATNE RADY
Do kapusty prowansalskiej można wykorzystać także całą kapustę kiszoną, pokrój jej liście w paski lub kwadraty 2×2 cm.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 0,72 g (0,90% wartości dziennej) • tłuszcze 4,66 g (5,18%) • węglowodany 10,23 g (6,09%) • kcal 83,93 (4,66%) • sód 137,40 mg (9,40%) • cukier ogółem 3,98 g ( 7,96%) • NNKT 0,63 g (3,15%) • Błonnik pokarmowy 2,23 g (7,43 %)