dzień ciasta marchewkowego

dzień ciasta marchewkowego

dzień ciasta marchewkowego

Roman Ryżow 02 lutego 2024 r

3 lutego to wielkie międzynarodowe święto – Dzień Ciasta Marchewkowego. Tradycja narodziła się w USA i szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. Marchew to najlepszy przyjaciel wszystkich miłośników słodyczy, szczególnie na początku lutego, kiedy, delikatnie mówiąc, nie jest to sezon na owoce i jagody, ale zawsze ma się ochotę na coś słodkiego. Czy to nie powód, aby zjeść cały kawałek ciasta marchewkowego lub babeczki?! Albo nawet ciasto marchewkowe. Już teraz podzielimy się z Tobą przepisami.

dzień ciasta marchewkowego

Treść artykułu:

  • Klasyczne ciasto marchewkowe
  • Surowe wegańskie ciasto marchewkowe z serem z nerkowców
  • Amerykańskie ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe z przyprawami i kremem serkowym
  • Wielkopostne ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe z migdałami i orzechami laskowymi
  • Angielskie ciasto marchewkowe
  • Wielkopostne ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe z imbirem, pomarańczami i kandyzowanymi owocami
  • Pikantne ciasto marchewkowe z oliwą z oliwek
  • Ciasto marchewkowe z zimnego ciasta

Choć marchewka jest warzywem, w niczym nie ustępuje jabłkom pod względem zawartości cukru. To warzywo korzeniowe przybyło do nas z Afganistanu i jest znane od ponad 4000 lat. Ciekawe, że początkowo uprawiano ją jako roślinę leczniczą, a do żywności dodawano tylko liście i nasiona.

Marchew była szeroko stosowana jako słodzik już w średniowieczu. Cukier i miód były wówczas produktami drogimi i trudno dostępnymi, dlatego już w XII wieku pojawiły się pierwsze placki i budynie marchewkowe.XIII wieki.

Ciasto marchewkowe zyskało szczególną popularność w Anglii zaraz po II wojnie światowej, kiedy zabrakło cukru, ale kraj miał duże zapasy marchwi w puszkach. Do ciasta zaczęto masowo dodawać warzywo, doprawiane także cynamonem i orzechami włoskimi. Tak rozpoczął się triumfalny marsz placków marchewkowych po całej planecie.

Sposób przygotowania klasycznego ciasta marchewkowego przypomina „szybki chleb”. To jest mokry» Składniki (jajka, śmietana, masło itp.) przygotowujemy oddzielnie od składników suchych (mąka, sól, proszek do pieczenia), a następnie łączymy i dokładnie zagniatamy. Tarta marchewka sprawia, że ​​konsystencja deseru jest gęstsza i wilgotniejsza. Większość przepisów na pieczenie marchewki zawiera także rodzynki, suszone morele, kokos i orzechy. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale sprawdzają się tutaj cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki.

Ciasta marchewkowe piecze się często z dodatkiem dużej ilości oleju roślinnego, dlatego zwyczajowo jako krem ​​używa się niskotłuszczowego twarogu, serka śmietankowego lub po prostu polewy owocowej. Ponadto do warstwy takich ciast często dodaje się karmelizowane gruszki i kawałki ananasa z puszki, a wierzch produktów dekoruje się różnymi kandyzowanymi owocami.

Przygotowaliśmy dla Ciebie 11 pysznych przepisów na pieczenie marchewki.

Klasyczne ciasto marchewkowe

Klasyczne ciasto marchewkowe to legendarny deser. Do jego przodków zalicza się zwykły budyń, do którego dla osłody dodawano marchewkę. Ale jak proste wypieki zamieniły się w wykwintne ciasto? Odpowiedź jest prosta – ciasto podzielono na warstwy i posmarowano kremem serkowym, dzięki czemu stał się jednym z najpopularniejszych deserów na świecie.

Klasyczne ciasto marchewkowe
Klasyczne ciasto marchewkowe

Do przygotowania ciasta na 10 porcji potrzebne będą:

Do ciast:

  • mąka – 350 g + trochę więcej do kształtu
  • marchewka – 450 g
  • cukier biały – 250 g
  • jajko C0 – 4 szt.
  • olej roślinny – 200 ml + trochę więcej dla kształtu
  • cukier brązowy – 80 g
  • proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki.
  • mielony cynamon – 1,5 łyżeczki.
  • soda – 1 łyżeczka.
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • mielona gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki.
  • mielone goździki – na czubku noża

Do kremu:

  • serek śmietankowy – 450 g
  • cukier puder – 300 g
  • masło – 140 g
  • śmietana – 2 łyżki. l.
  • ekstrakt waniliowy – 1,5 łyżeczki.
  • sól – 1/4 łyżeczki.

1.
Przygotuj ciasto na spód ciasta. Marchew zetrzyj na drobnej tarce i włóż do dużej miski. W drugim naczyniu przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki.

2.
W misie miksera ubić jajka z białym i brązowym cukrem na gładką i puszystą masę (przy dużej prędkości). Następnie zmniejsz prędkość do średniej i nie przerywając procesu, wlej cienkim strumieniem olej roślinny.

3.
Gdy mieszanina w misie miksera będzie gładka, ponownie zwiększ prędkość do wysokiej i kontynuuj ubijanie przez 1 minutę. Dodaj mieszaninę mąki. Zagnieść ciasto specjalną końcówką – hakiem do wyrabiania ciasta. Dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i lekko posyp mąką. Strząśnij nadmiar.

4.
Ciasto włożyć do formy i wyrównać. Piec przez 40–45 minut, aż do całkowitego ugotowania. Pozostawić w formie na 10 minut, następnie ostrożnie przenieść na metalową kratkę i pozostawić do ostygnięcia (1,5–2 godziny). Powstałe ciasto pokroić poziomo na trzy części.

5.
Na krem ​​masło pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski miksera. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Ubijaj mikserem, aż uzyskasz jasną śmietanę.

6.
Dodać cukier puder, sól i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez 4 minuty. Dodać śmietanę o temperaturze pokojowej i wymieszać. Stopniowo w małych porcjach dodawaj serek śmietankowy. Ubijaj, aż krem ​​będzie miał jednolitą konsystencję.

7.
Na talerzu ułóż jedną warstwę ciasta marchewkowego i posmaruj jedną trzecią kremu. Przykryj drugim. Ponownie rozsmaruj jedną trzecią kremu. Ułożyć trzecią warstwę ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Umieścić w lodówce na 24 godziny.

PRZYDATNE RADY

Orzechy włoskie świetnie sprawdzą się w cieście tego ciasta marchewkowego. Lekko podsmaż je na suchej patelni, następnie drobno posiekaj, a na ostatnim etapie dodaj do ciasta (krok 4).

PRZY OKAZJI

Ciasto to można udekorować małymi marcepanowymi marchewkami lub gotowymi dekoracjami cukierniczymi. Aby zrobić wyjątkowe wrażenie, deser powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego na 4 godziny przed podaniem należy go wyjąć z lodówki.

Surowe wegańskie ciasto marchewkowe z serem z nerkowców

Ciasto z surową żywnością to wyjątkowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko weganom. Jego siła tkwi w soczystości – przekonaj się sam.

Surowe wegańskie ciasto marchewkowe z serem z nerkowców
Surowe wegańskie ciasto marchewkowe z serem z nerkowców

Do przygotowania ciasta na 8 porcji potrzebne będą:

  • bardzo soczyste marchewki – 300 g
  • świeży kokos średniej wielkości – 1/2 szt.
  • suszone daktyle (bez syropu) – 200 g
  • mielone płatki owsiane – 1,5 szklanki
  • sok pomarańczowy – 1 szklanka
  • miękkie suszone morele – 100 g
  • skórka z 2 dużych pomarańczy
  • mielony cynamon – 1/2 łyżeczki.

Do dekoracji:

  • pistacje – do smaku
  • mięta – do smaku

Na ser z nerkowców:

  • surowe orzechy nerkowca – 2 szklanki
  • syrop klonowy – 70 ml
  • olej kokosowy – 3 łyżki. l.

1.
Suszone morele pokroić w kostkę o boku 5 mm i namoczyć w soku pomarańczowym ze skórką przez 4 godziny.

2.
Aby przygotować „ser” z nerkowców, umieść składniki w blenderze i zmiksuj na krem, dodając tylko odrobinę ciepłej wody. Umieścić w lodówce.

3.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz brązową skórkę z kokosa i zetrzyj ją. Z daktyli usuń nasiona, a miąższ posiekaj na pastę. Wymieszaj suszone morele z pastą daktylową, dodaj płatki owsiane, cynamon, marchewkę i kokos.

4.
Formę o średnicy 18–20 cm wyłóż folią spożywczą, tak aby brzegi wystawały. Połóż połowę masy marchewkowej i dociśnij rękami, aby uzyskać gładką powierzchnię. Na wierzch równomiernie rozłóż około jednej trzeciej sera z nerkowców. Przykryj folią. Włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny.

5.
Rozłóż pozostałą mieszankę marchewki i delikatnie dociśnij. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 8–12 godzin. Następnie wyjmij ciasto z formy wyciągając brzegi folii. Zdejmij folię, posmaruj tort resztą kremu, udekoruj pistacjami i włóż do zamrażarki na godzinę. Podawać udekorowane miętą.

UWAGA DO GOSPODARKI

Świeży kokos można zastąpić wiórkami namoczonymi w niewielkiej ilości mleka kokosowego przez godzinę. Na koniec należy go wyrzucić na sito, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

PRZY OKAZJI

Z dwóch startych przez nas pomarańczy nie wystarczy soku na całą szklankę, więc możesz dodać trochę z torebki.

Amerykańskie ciasto marchewkowe

Aby tradycyjne amerykańskie ciasto marchewkowe było ciekawe nie tylko w środku, ale i na zewnątrz, można udekorować je orzechami, figurkami karmelowymi, marchewkami marcepanowymi lub drażetkami czekoladowymi. Pole wyobraźni jest tutaj nieograniczone!

Amerykańskie ciasto marchewkowe
Amerykańskie ciasto marchewkowe

Aby przygotować ciasto na 15 porcji, potrzebujesz:

  • mąka – 1 szklanka
  • starta marchewka – 1 szklanka
  • cukier – 1 szklanka
  • jajko – 3 szt.
  • olej roślinny – 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 5 g
  • cynamon – do smaku
  • gałka muszkatołowa – do smaku

Do kremu:

  • śmietana 35% – 500 g
  • pomarańczowy – 1 szt.
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • żelatyna – 15 g

Do dekoracji:

  • czekolada – 50 g (opcjonalnie)

1.
Jajka ubić z cukrem, aż będą puszyste. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Do masy jajecznej dodaj przyprawy i marchewkę. Dokładnie wymieszaj i wlej olej roślinny. Dodać proszek do pieczenia i przesianą mąkę.

2.
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowy biszkopt ostudź i przekrój na dwie warstwy.

3.
W tym czasie przygotuj krem. Usuń skórkę z pomarańczy i wymieszaj z 1 łyżką. l. Sahara. Wyciśnij sok z pomarańczy i przecedź go przez sitko.

4.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Żelatynę namoczyć w soku pomarańczowym (lepiej użyć soku szybko działającego), następnie doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wlać do śmietanki. Ubij ponownie mikserem.

5.
Dolną część ciasta umieść na płycie grzewczej, następnie dodaj śmietanę, równomiernie rozsmaruj i włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

6.
Przykryj ciasto drugą warstwą i w razie potrzeby udekoruj czekoladą.

UWAGA DO GOSPODARKI

Możesz zrobić opakowanie czekolady. Wytnij wstążki z papieru, nałóż na nie roztopioną czekoladę, poczekaj, aż czekolada zastygnie, zawiń ciasto i włóż do lodówki. Następnie ostrożnie usuń papier.

PRZY OKAZJI

Jeśli nie planujecie podawać dzieciom ciasta marchewkowego, można je namoczyć w likierze pomarańczowym.

Ciasto marchewkowe z przyprawami i kremem serkowym

Odpowiednio przygotowane ciasto marchewkowe z przyprawami i kremem serkowym zawsze trochę wilgotny. To jest jego atrakcyjna cecha. Niewiele rzeczy może pochwalić się taką soczystością i jednocześnie aromatyczną wypieką.

Ciasto marchewkowe z przyprawami i kremem serkowym
Ciasto marchewkowe z przyprawami i kremem serkowym

Aby przygotować ciasto na 10Potrzebne 12 porcji:

  • orzechy włoskie – 200 g
  • masło – 2 łyżki. l.
  • sól – 1/4 łyżeczki.

Do kremu:

  • serek śmietankowy – 500 g
  • cukier puder – 350 g
  • masło – 100 g

Część płynna:

  • cukier brązowy – 400 g
  • marchewka – 350 g
  • jajko – 4 szt.
  • olej roślinny – 240 g
  • pomarańczowy (sok) – 1 szt.

Część sucha:

  • mąka – 300 g
  • pomarańczowy (skórka) – 1 szt.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.
  • cynamon – 1 łyżeczka.
  • gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki.
  • mielone goździki – 1/4 łyżeczki.

1.
Orzechy prażyć w piekarniku nagrzanym do 150°C, aż pojawi się wyraźny orzechowy aromat. Wymieszaj gorące orzechy z 2 łyżkami. l. masło i sól. Studzimy i grubo siekamy.

2.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. W oddzielnych miskach wymieszaj suche i płynne składniki. Następnie wszystko razem łączymy, dodajemy marchewkę i orzechy.

3.
Ciasto ułożyć w dwóch identycznych foremkach, 20Średnica 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 3035 minut. Studzimy na kratce i kroimy…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja