Dzieci za milion dolarów: proste i pyszne tapas na stylowe letnie przyjęcia

Dzieci za milion dolarów: proste i pyszne tapas na stylowe letnie przyjęcia

Dzieci za milion dolarów: proste i pyszne tapas na stylowe letnie przyjęcia

gastronomia 07 lipca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Tapas od dawna są nie tylko i nie tylko hiszpańskim przysmakiem, którym zakrywa się kieliszek wina, aby ludzie mogli coś przekąsić i mniej się upić. Jest to gatunek międzynarodowy: mikro kanapki Świetne na letnie imprezy i tańce pod księżycem. Warto zaopatrzyć się w karafkę zimnej sangrii i rozdawać gościom szaszłyki z eleganckim i lekkim jedzeniem, aby wczuć się w kurortowy nastrój. Szef kuchni i eksperymentator gastronomiczny pokazał nam pięć swoich popisowych tapas Dmitrij Szurszakow. Nie oszukujmy się, jesteśmy zachwyceni jego znaleziskiem – te przekąski przygotowuje się w kilka minut, a wyglądają jak milion.

pyszne i modne przekąski do wina

Tradycyjnie tapas podawane są w formacie bufet. Każdy miniporcja wbijany jest długi drewniany szpikulec, którego liczba jest używana w hiszpańskich barach do pobierania opłat od gości. Ale szaszłyk pełni także funkcję praktyczną – utrzymuje tapas razem, zapobiegając jego spadnięciu na podłogę lub zsunięciu się w damski dekolt. A dla mężczyzn trzymanie szklanki za nóżkę w jednej ręce i przystawki za patyczek w drugiej jest o wiele wygodniejsze niż chodzenie między gośćmi z talerzem.

Gospodarze imprezy również będą mogli odpocząć. Najważniejsze, co będą musieli zrobić, to posiekać bagietkę, ugotować paczkę krewetek, otworzyć puszkę kraba i dodać kilka gotowych sosów. Można z nich dosłownie zbierać tapas za parę minut. To nie dla ciebie, abyś pełnił służbę przy grillu i dławił się dymem. I będą musieli myć znacznie mniej naczyń: w końcu tapas są zawsze „ręcznie robione” jedzenie.

Tapas z krabem

Tapas z krabem

Bagietkę pokroić w plastry o grubości 2 cm. Mięso kraba (w dowolnej formie – nadają się również gotowane, konserwowe, paluszki krabowe) widelcem i mieszamy z ulubionym ostrym sosem – narpimerem, ostrym, słodkim chili, Tabasco itp. Taką mieszanką smarujemy bagietkę, posypujemy lekko papryką (stopień pikantności dopasowujemy do własnych upodobań). Na środku połóż ćwiartkę jajka na twardo. Na szpikulcu umieść połówkę pomidorka koktajlowego i oliwkę, a następnie perfekcyjnym gestem torreo wbij szpikulec dokładnie w środek jajka.

Tapas z krewetkami

Tapas z krewetkami

Ugotuj duży worek krewetek i obierz je, nie zapomnij usunąć także wnętrzności – to zrujnuje cały pomysł. Bagietkę pokroić. Około 100 g ugotowanych na zimno ziemniaków pokroić w małe kostkiw ten sam sposób posiekaj 2 jajka na twardo. Powstałą „sałatkę” doprawiamy aioli. Jak przygotować ten główny sos hiszpański można znaleźć tutaj. Ale jeśli nie chcesz się martwić, aioli Możemy całkowicie zastąpić wysokiej jakości majonez, nawet Hiszpan by się nie domyślił. Dodaj do mieszanki suchy lub posiekany świeży czosnek, ale pamiętaj, że ten ostatni nie jest najlepszym towarzyszem komunikacji. Posmakuj i dodaj sól. Uznaj, że wykonałeś zadanie. Pozostały małe rzeczy: rozłóż sałatkę na bagietce, połóż na środku dużą krewetkę lub kilka małych. Aby uzyskać dodatkową elegancję, skorupki krewetek można usmażyć na patelni, aby wyglądały jak pióropusz, i ponownie przybić do ciała szaszłykiem, dekorując wierzch szaszłyka oliwką.

Tapas z dorszem

Tapas z dorszem

Dorsz pełni w tym przepisie rolę królowej tapas w hołdzie dla hiszpańskich tradycji, gdzie „bacalao” jest fetyszem gastro. I możemy bezpiecznie zabrać każdą inną rybę – halibut, morszczuk, łosoś. Filet podsmażamy na grillu lub przynajmniej na patelni grillowej, dzięki czemu ryba będzie wyglądać bardziej apetycznie niż właśnie ugotowana na patelni. Również do tej przekąski będziesz potrzebować marynowana papryka – można pobrać z domowych zapasów lub kupić w dowolnym supermarkecie. Idealnie sprawdzi się, jeśli masz dwa rodzaje papryki – ostrą i słodką, i świetnie, jeśli będą w różnych kolorach. Przejdźmy do montażu: na kawałek bagietki połóż słodką paprykę, na to kawałek ryby, a na wierzch ostrą paprykę. Dekorujemy szaszłyk oliwka i przekłuj nim wszystkie warstwy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wino #Dmitry Shurshakov #przekąski #tapas #kuchnia hiszpańskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja