Dżemy, dżemy, przeciery, likiery i inne szybkie przetwory porzeczkowe
Olga Siutkina 25 lipca 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sezon na jagody nadchodzi bardzo szybko: wszystko właśnie zakwitło i nadszedł czas zbiorów. Ale sezon jagodowy mija równie szybko, wystarczy mieć czas na zrobienie dżemu i przygotowanie jagód na zimę. Chcę zachować maksymalną ilość witamin i w tym sensie pięciominutowy dżem jest tym, czego potrzebujesz!
Czarna porzeczka to jagoda o jasnokwaśnym smaku, jej słodycz pojawia się tylko wtedy, gdy jest przejrzała. Ale jaki ma zapach! Zwłaszcza świeżo zerwanego z gałęzi. Ani czerwona, ani biała porzeczka nie mają tego zapachu. Czerwony jest bardziej kwaśny i w ogóle nie ma aromatu. Biały również nie ma zapachu i zawiera więcej cukru. Ale z każdego można przygotować wiele różnych smacznych i witaminowych preparatów na zimę. I nie tylko!
Już teraz radzę zrobić kluski z czarnej porzeczki, zapiekankę z twarogu z porzeczkami, łatwą i szybką galette jagodową, szarlotkę i na pewno sok owocowy i domową lemoniadę – to lepsze niż jakikolwiek sok ze sklepu. A cóż to za pyszna sambuca z czarnej porzeczki! Pachnące, z lekką kwaskowatością. Wszystko to można przygotować zimą, jeśli jagody zostaną prawidłowo zamrożone. Powinny być suche i szczelnie zamknięte – w ten sposób maksymalnie zachowany zostanie ich smak i aromat.
Czerwone porzeczki zachowują się inaczej podczas gotowania. Po upieczeniu jagody pękają i tracą kolor. Ale rewelacyjnie sprawdzają się sosy do mięs czy ryb, kompoty i desery z czerwonych porzeczek.
Białe porzeczki są słodsze i bardziej neutralne w smaku, dlatego świetnie komponują się z innymi owocami i jagodami. Można z niego zrobić koktajle jagodowe i desery; nie zaszkodzi aromatami – wanilią, goździkami.
Czy jadłeś świeże jagody i przygotowywałeś desery? Nadszedł czas, aby rozpocząć przygotowania.
Pięciominutowy dżem porzeczkowy
Do pięciominutowego dżemu z czarnej porzeczki dodaje się dużo cukru, pełni on funkcję konserwantu.
Im krótsza obróbka cieplna, tym więcej witamin pozostaje w jagodach. Tak, w tym dżemie jest dużo cukru, ale pełni on rolę konserwantu, dlatego nie należy lekceważyć jego ilości.
Dżem gotuje się szybko, wystarczy pięć minut, aby był gotowy. Ale jest jeden ważny warunek: jagody należy posortować, wszystkie zepsute i pomarszczone należy usunąć. Usunięcie lub nie usunięcie szypułki jest kwestią gustu. Możesz przyciąć suszony kwiat nożyczkami. Nie wpłynie to szczególnie na jakość gotowego dżemu.
Dżem gotuje się przez pięć minut w szerokim pojemniku z niskimi bokami. Dzięki temu gotowanie staje się bardziej aktywne, a wilgoć odparowuje.
Porzeczki zawierają dużą ilość pektyny; przy aktywnym gotowaniu jest ona uwalniana, a dżem żeluje, zamieniając się w dżem. To właśnie odróżnia dżem od dżemu.
Możesz sprawić, że dżem porzeczkowy będzie wyjątkowy, dodając podczas gotowania pączki goździków, laski cynamonu, skórkę z cytryny lub drobno posiekane liście mięty. Skórka z cytryny i mięta mogą pozostać w dżemie, ale goździki i cynamon należy usunąć. Łatwiej to zrobić, jeśli zanurzysz je w syropie, owinięte w czystą gazę.
Dżem zawiera wystarczającą ilość cukru, aby zapewnić przechowywanie w temperaturze pokojowej przez okres do 1 roku.
Na pięciominutowy dżem porzeczkowy potrzebujesz:
- 500 g czarnych porzeczek
- 500 g cukru
- Sterylizuj słoiki i pokrywki. Suchy.
- Posortuj jagody, umyj je, włóż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
- Jagody włóż do miski zawierającej pięciominutowy dżem i przykryj cukrem. Lekko wstrząśnij, aby cukier równomiernie się rozprowadził. Lifehack: aby jagody w dżemie były jak najbardziej nienaruszone, na tym etapie nie trzeba mieszać. Po podgrzaniu jagody same puszczą sok.
- Pojemnik z porzeczkami postaw na małym ogniu. Jagody się nagrzeją, wypuszczą sok, a cukier stopniowo się rozpuści. Powstanie dużo soku, w którym jagody będą pływać. To wystarczy, aby dżem się ugotował i nie był płynny. Do dżemu nie trzeba dodawać wody!
- Zagotuj dżem i zwiększ temperaturę ogrzewania. Gotuj dokładnie przez 5 minut przy energicznym wrzeniu. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką, uważając, aby dżem nie przywarł do dna. Usuń powstałą pianę.
- Natychmiast zdjąć z ognia i rozlać do słoików. Aby zapobiec pęknięciu słoika, wlej najpierw 1-2 łyżki i poczekaj, aż słoik się rozgrzeje.
- Słoiki z pięciominutowym dżemem porzeczkowym zamknij pokrywkami i umieść w suchym, ciemnym miejscu.
Mrożone puree z czarnej porzeczki z cukrem
Zanim zamrozisz puree z czarnej porzeczki, spróbuj łyżką i pamiętaj: tak smakuje lato!
Wiele osób zna ten preparat witaminowy z dzieciństwa – czarne porzeczki nacierane cukrem. To kolejny sposób na zachowanie witamin na zimę. W porzeczkach przecieranych z cukrem jest dużo cukru – dodaje się go w proporcji 1:1 lub nawet większej. Wiosną takie porzeczki zaczynają być słodkie i tracą nieskazitelną świeżość. Kolejny niuans: jeśli zmielisz jagody przez maszynę do mięsa, kontakt z metalem niszczy część witamin, a ręczne zacieranie ich jest zbyt pracochłonne. Ale za pomocą nowoczesnych urządzeń problem można rozwiązać – uderz porzeczki blenderem. Wszystko się nada – łódź podwodna lub miska do mieszania. Możesz zmniejszyć ilość cukru, jeśli masz dużą zamrażarkę i przechowujesz w niej czarne porzeczki przecierowane cukrem. Następnie przekrój go na pół.
Przewiduję pytanie, może powinienem je całkowicie wykluczyć? Jest to oczywiście możliwe, ale wtedy, gdy zamrozisz puree, otrzymasz bryłę lodu, którą trudno będzie podnieść łyżką. Cukier zapobiegnie zamarznięciu puree porzeczkowego do stanu lodu, a preparat zawsze możesz wykorzystać do dowolnego celu, bez wysiłku i bez rozmrażania.
Możesz przechowywać to puree w plastikowych pojemnikach na żywność w zamrażarce.
Z tego przepisu można przygotować czerwone porzeczki, maliny i truskawki.
Na mrożone puree z czarnej porzeczki z cukrem potrzebujesz:
- 1 kg porzeczek
- 500 g cukru
- Sortuj i myj porzeczki. Umieścić na durszlaku do odcieknięcia.
- Porzeczki przełóż do pojemnika i dodaj cukier. Zamieszać.
- Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj porzeczki na puree, a cukier się rozpuści – około 2 minut.
- Gotowe puree porzeczkowe z cukrem przełóż do plastikowych pojemników i włóż do zamrażarki.
Puree można przechowywać w zamrażarce do następnych zbiorów.
Używaj do przygotowywania napojów owocowych, lodów, deserów, ciast i po prostu do herbaty.
Galaretka z czarnej porzeczki
Galaretka z czarnej porzeczki to szykowny samodzielny deser i dodatek do różnych potraw
Wyśmienity samodzielny deser i dodatek do wielu dań. Pieczona pierś z kaczki, gotowana wieprzowina z indyka, pasztet z kurczaka lub wątróbek kaczych natychmiast zamieniają się w danie o jakości restauracyjnej, jeśli podane z łyżką galaretki z czarnej porzeczki. Z sernikami, zapiekanką z twarogu, leniwymi knedlami – po prostu bardzo smacznie.
Na galaretkę z czarnej porzeczki potrzebujesz:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 800 g cukru
- Przygotuj wysterylizowane słoiki i osusz.
- Usuń porzeczki z gałązek, liści i uszkodzonych jagód. Umyć i odsączyć na durszlaku.
- Porzeczki i cukier umieścić w rondlu i dokładnie zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego.
- Postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, do dość aktywnego wrzenia przez 2-3 minuty.
- Zdejmij z ognia i natychmiast przecedź przez sito. Zbierz sok do rondelka, ale nie wyrzucaj wytłoków: możesz od razu przygotować z niego lekki napój owocowy. Nawiasem mówiąc, sok porzeczkowy staje się dość gęsty. Po przebiciu blenderem i aktywnym zagotowaniu pektyna szybko zaczyna działać, a jest jej dużo w porzeczkach.
- Ponownie postaw rondelek z sokiem na ogniu i zagotuj sok. Gotuj przez 2 minuty.
- Galaretkę porzeczkową wlewamy do wyparzonych słoików. Wzdłuż krawędzi patelni zauważysz już, jak twardnieje. Nie zamykając pokrywek, poczekaj, aż galaretka porzeczkowa całkowicie ostygnie – na powierzchni pojawi się film.
- Przykryj schłodzoną galaretkę pokrywkami i włóż do lodówki.
Lifehack: aby zapobiec kapaniu skroplin z pokrywek na galaretkę podczas chłodzenia, nie zakrywaj słoików pokrywkami, dopóki galaretka całkowicie nie ostygnie.
Koniecznie zafunduj sobie gałkę kremowych lodów z galaretką porzeczkową! To bardzo smaczne!
Chutney z białej porzeczki
Chutney z białej porzeczki to niezwykły deser, który miło zaskoczy gości
Do produkcji dżemów i galaretek tradycyjnie wykorzystuje się czarne i czerwone porzeczki. Jagody te mają jaśniejszy, wyrazisty smak i sprawdzają się zarówno jako samodzielny deser do herbaty, jak i jako dodatek do mięs czy ryb. Białe porzeczki są mniej kwaśne i niezbyt dobrze sprawdzają się jako polewa w postaci galaretki czy dżemu. Ale można to skorygować, dodając jasności i pikanterii za pomocą przypraw.
Radzę już teraz przygotować kilka słoiczków chutneyu z białej porzeczki, a zimą zaskoczyć gości podając go na deser. Smak czerwonej papryki ujawnia wyraźne nuty kwiatowe, a przyjemne ciepło stopniowo przechodzi w pikantny posmak.
Na chutney z białej porzeczki potrzebujesz:
- 1 kg białych porzeczek
- 50 ml soku pomarańczowego
- 50 ml soku z cytryny
- 500 g cukru
- 3 łyżki. łyżki czerwonego pieprzu
- skórka z 1 cytryny
- Przygotuj wysterylizowane słoiki i osusz.
- Sortuj porzeczki, usuwaj gałęzie i uszkodzone jagody. Umyć i odsączyć na durszlaku.
- Połowę porzeczek (500 g) włóż do rondelka, dodaj sok z pomarańczy i cytryny oraz 200 ml wody.
- Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, następnie odcedzić na drobnym sicie i odcedzić.
- Powstały sok z powrotem wlewamy na patelnię, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści.
- Dodać pozostałe porzeczki, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty.
- Dodać czerwoną paprykę i skórkę z cytryny, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Rozłóż chutney z białej porzeczki do przygotowanych słoików i zamknij pokrywki.
Przechowuj chutney z białej porzeczki w chłodnym miejscu.
Likier z czerwonej porzeczki
Jeśli chcesz zrobić mocniejszy likier z czerwonej porzeczki, zalej jagody alkoholem, a nie wódką.
Z czerwonych porzeczek można przygotować na zimę to samo, co z czarnych porzeczek: zrobić dżem, zamrozić, zrobić doskonałą galaretkę, przygotować kompot na zimę. Jasne, spektakularne, zachwyci Cię nawet zimą. Z tych jagód robią również likiery. Proszę nie mylić tego z nalewkami. Nalewka to napój alkoholowy sporządzany z suchych składników: przypraw, ziół. A likiery powstają na bazie świeżych jagód i owoców. Dobrze przygotowany likier powinien mieć aromat i smak jagód, z którymi został przygotowany.
Moc likieru przygotowanego z wódką wyniesie około 21–22 stopni. Dlatego jeśli chcesz mocniejszego, napełnij jagody nie wódką, ale alkoholem. Butelka domowego likieru może być dobrym prezentem na urodziny lub święta.
Do likieru z czerwonej porzeczki potrzebujesz:
- 600 g czerwonych porzeczek
- 700 ml wódki
- 200 g cukru
- 150 ml wody
- 2 butelki 0,75 l
- Przygotuj butelki: sterylizuj, osusz.
- Usuń porzeczki z gałązek i uszkodzonych jagód. Umyć i odłożyć na durszlak do odcieknięcia.
- Umieść jagody w butelkach.
- Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Cały cukier powinien się rozpuścić.
- Gorącym syropem zalać jagody i pozostawić…