Dżemowa niespodzianka noworoczna
Kolec 12 stycznia 2013 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmŚwięto dzieciNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomarańcze – 2 kgbanany średniej wielkości – 2 szt.cukier – 2-3 szklanki (w zależności od tego jak kwaśne lub słodkie są pomarańcze)cynamon – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomarańcze i banany. Z pomarańczy wyciśnij sok, usuń skórkę z 4 owoców cytrusowych i pokrój je w paski. Skórkę zalewamy sokiem, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 40 minut. Następnie ostudzić i parzyć około 8-10 godzin. Z bananów zrobić puree i wlać je do mieszanki pomarańczowej, dodać cynamon (proszek lub kawałki lasek) i ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejną godzinę, aż konfitura zgęstnieje. Następnie dżem można przenieść do słoików.