Dżem żurawinowy z pigwą i imbirem
Yuna 18 września 2020 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pachnący dżem pikantny – zdrowy i prawdziwie zimowy. Zrobiłam w wypiekaczu do chleba. Można gotować na kuchence, czas gotowania zależy od pożądanej gęstości dżemu i miękkości pigwy (około 1 godziny).
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 10 minutGotowanieŚniadanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘżurawina 350 grpigwa 100 grimbir 2-3 cmcukier 450 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jagody i owoce. Mam mrożoną żurawinę.
Krok 2
Obierz pigwę z nasion i skóry. Pokrój w małe kostki. Ilość imbiru zależy od upodobań, ja wziąłem kawałek wielkości paliczka kciuka (2,5–3 cm). Imbir obrać i drobno posiekać.
Krok 3
W misie wypiekacza umieść jagody i cukier, zgodnie z instrukcją, w kilku warstwach. Podłącz sprzęt i wybierz z menu żądany program, a wtedy wypiekacz do chleba zrobi wszystko sam. Można gotować na kuchence, czas gotowania zależy od pożądanej gęstości dżemu i miękkości pigwy (około 1 godziny).
Krok 4
Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego odłącz wypiekacz od prądu i ostrożnie wyjmij formę. Dżem przełóż do słoików i delektuj się nim według uznania. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast pigwy możesz wziąć jabłka.