Dżem żurawinowy z brzoskwiniami
gastronomia 26 kwietnia 2012 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘżurawina – 500 ggoździki – 3-4 pąkiduża brzoskwinia – 2-3 szt.woda – 100mlcukier – 800 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sortuj żurawiny. Brzoskwinie obierz, przekrój na połówki i usuń pestki. Połówki brzoskwiń pokroić w kostkę. Żurawinę włóż do rondla, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodać brzoskwinie, goździki i cukier, wymieszać i szybko doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Ostudzić i umieścić w czystych, suchych słoikach.