Dżem ze skórki arbuza z limonką
gastronomia 07 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 arbuz o średniej grubości skórce (tylko skórka) 1,3 kg cukru 3 limonki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odetnij wszystkie ciemnozielone skórki zewnętrzne i wszystkie jasnoróżowe skórki wewnętrzne ze skórek arbuza. Zważ skórki – będziesz potrzebować 1 kg. Miąższ skórki pokroić w kostkę o boku 1–1,5 cm, włożyć do miski.
Krok 2
Limy dokładnie umyj pędzelkiem, przekrój je wzdłuż na pół, następnie pokrój w poprzek na cienkie plasterki i wymieszaj ze skórkami arbuza. Całość zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na 2 godziny. Następnie wstawić do lodówki na kolejne 8-12 godzin.
Krok 3
Doprowadzić mieszaninę do temperatury pokojowej, przenieść do miski do zrobienia dżemu. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć go do minimalnego, zebrać pianę i gotować przez 25 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić 3 godziny, ponownie zagotować, gotować 10–15 minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.