Dżem ze skórki arbuza
gastronomia 18 sierpnia 2009(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 5047,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 6,00 g/3,00 g/1249,00GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘskórki arbuza – 1 kgwoda – 9 szklanekcukier – 1,2 kgsoda – 1,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń twardą, zieloną warstwę ze skórki arbuza.
Krok 2
Miąższ pokroić w małe kostki. Każdą kostkę nakłuj drewnianą wykałaczką. Umieścić w misce.
Krok 3
Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dodać 5 szklanek zimnej wody. Wypełnij roztworem skorupy. Pozostaw na 4 godziny. Odcedź na durszlaku i spłucz. Syrop zagotować z 600 g cukru i 3 szklanek wody. Dodaj skórkę, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin. Ponownie postaw dżem na ogniu, dodaj pozostały cukier, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.