Dżem z suszonych owoców
gastronomia 13 marca 2011(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmigdały – 75 ganyż gwiazdkowaty – 1 gwiazdkarodzynki – 50 gcukier – 300 gsuszone morele – 100 gcynamon – 1 laskaorzechy laskowe – 75 gsuszone figi – 200 gsok z 1 cytryny – 2 szt.zielony kardamon – 4 pudełkadaktyle suszone bez pestek – 10 szt.pomarańczowy – 1 szt.suszone śliwki – 8 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Migdały i orzechy laskowe ułożyć na suchej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie ostudź całkowicie.
Krok 2
Za pomocą tarki usuń skórkę z pomarańczy i 1 cytryny. Delikatnie wyciśnij sok ze wszystkich owoców cytrusowych. Umyj suszone owoce. Figi i suszone morele pokroić na 4 części, daktyle i suszone śliwki na pół. Zostaw rodzynki tak jak są.
Krok 3
Do rondelka z 750 ml wody dodać cukier, startą skórkę, sok z pomarańczy i cytryny, cynamon, kardamon i anyż gwiazdkowaty. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
Krok 4
Dodaj wszystkie przygotowane suszone owoce. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie zwiększ ogień do maksymalnego i gotuj przez kolejne 8 minut.
Krok 5
Dodaj prażone orzechy. Mieszaj i gotuj przez 15 minut. Zdjąć z ognia. Pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 6
Słoiki dokładnie umyj, zalej wrzątkiem i wytrzyj do sucha czystym ręcznikiem. Wlać dżem do słoików i zamknąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
* Jeśli kupiłeś daktyle i suszone śliwki z pestkami, należy je usunąć. *Wygodniej jest przechowywać dżem w małych słoiczkach. Przykładowo taką ilość dżemu można przelać do 3 słoiczków o pojemności 250 ml.