Dżem z porzeczek i agrestu

Dżem z porzeczek i agrestu

Nadieżda Murinets 16 lipca 2024 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Konfitura porzeczkowa z agrestem to przykład harmonijnego połączenia: te jagody po zerwaniu często lądują w tym samym koszyku i jak żadne inne pasują do siebie – zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. W przypadku naszego przepisu lepiej jest wziąć gęste, niedojrzałe jagody – wtedy lepiej zachowają swój kształt, nie zamienią się w owsiankę, a dżem okaże się bardzo piękny. Aby zachować jak najwięcej witamin na zimę, będziemy gotować dżem przez krótki czas, w krótkich odstępach czasu, w kilku podejściach. Oczywiście okresy schładzania będą trwały kilka godzin, ale przy kuchence nie spędzisz tak dużo czasu aktywnie.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 120,63 kcal/porcję Porcje: 60 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 12 godz Używany: 0,28 g/0,10 g/29,80DeserSKŁADNIKI NA 60 PORCJI60Porcje+Agrest 1 kgCzarna porzeczka 1 kgGranulowany cukier 1 kgWoda 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przetwarzaj jagody: usuń drobne śmieci, gałązki, liście, a także uszkodzone i zepsute owoce. Odetnij „ogony” i „dziobki” agrestu. Umyj jagody.

Krok 2

Agrest włożyć do dużego rondla, zasypać połową cukru, zalać 100 ml wody i postawić rondelek na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści i mieszanina się zagotuje.

Krok 3

Gdy syrop się zagotuje, dodaj pozostały cukier na patelnię. Delikatnie zamieszaj. Gdy mieszanina ponownie się zagotuje, a cukier się rozpuści, dodaj czarne porzeczki na patelnię. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Krok 4

Niech jagody w syropie ostygną. Następnie ponownie postaw patelnię na średnim ogniu i zagotuj mieszaninę. Gotuj przez 1 minutę i odczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie.

Krok 5

Powtórz czynność jeszcze raz: zagotuj dżem, ale gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, pamiętając o zebraniu piany. Następnie całkowicie ostudź dżem.

Krok 6

Ponownie zagotuj mieszaninę, w międzyczasie wysterylizuj słoiki. Gorący dżem agrestowo-porzeczkowy wlać do słoików i zakręcić pokrywki. Dżem jest gotowy!

UWAGA DO GOSPODARKI

Dżem porzeczkowy i agrestowy możesz przygotować bez dodatku wody. Aby to zrobić, musisz przykryć jagody cukrem i odstawić na chwilę. Ale w tej wersji jagody mają mniejszą szansę pozostać nienaruszone. Jeśli Ci to nie przeszkadza, możesz lekko zmiażdżyć niektóre jagody, aby puściły sok.

PRZY OKAZJI

Z agrestu i porzeczek możesz przygotować szybki dżem za jednym razem. Aby to zrobić, zmiel jagody w blenderze, wymieszaj z cukrem w rondlu, zagotuj i po prostu gotuj przez 15 minut, mieszając i odtłuszczając.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja