Dżem z płatków róży
Elena Wołkowa 22 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 15 minutGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwoda 125mlcukier 250 grkwas cytrynowy 1/4 łyżeczki.płatki róż 20 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ten przepis jest bardzo wygodny, jeśli nie masz ogrodu różanego i nie zbierasz kilogramów płatków. 20 g płatków to 4-6 szypułek, w zależności od odmiany róż. Zakłada się oczywiście, że kwiaty pochodzą z własnego ogrodu, a nie z zakupionych, nafaszerowanych chemią.
Krok 2
Usuń płatki z szypułki.
Krok 3
Przytnij szorstkie białe końcówki nożyczkami. Usuń również zwiędłe krawędzie, jeśli są uszkodzone części. Opłucz płatki, zanurzając je w pojemniku z wodą, a następnie połóż je na ręczniku.
Krok 4
Zagotuj 1 szklankę wody i do wrzącej wody dodaj płatki. Gotuj przez 1 minutę. Powstały bulion przecedzić do pojemnika przez sito. Płatki będą przypominać wyblakłą szmatę, a płyn nabierze brudnego niebieskawego koloru. Nie pozwól, żeby cię to przestraszyło, tak właśnie powinno być. Wlać 125 ml bulionu i ugotować syrop z 250 gramami cukru. Najpierw zagotuj płyn, a następnie dodaj partiami cukier, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Zanurz płatki w syropie i dodaj kwasek cytrynowy. Dżem na naszych oczach nabiera rubinowego odcienia. Gotować mieszając przez 3 minuty, zdjąć z ognia i mieszać kolejne 5 minut do uzyskania jednorodnej konfitury. Gorące rozlewamy do sterylnych słoików i zamykamy pokrywkami. Nie wylewaj pozostałego wywaru z płatków. Zamroź go w pojemniku na kostki lodu i ciesz się idealnym zabiegiem na twarz. Odwar z płatków zwęża pory. W ten sam sposób możesz zrobić dżem z płatków dzikiej róży. Jego aromat jest niesamowity! Syrop można stosować do gotowania. Dżem bardzo smakuje z lodami.
Krok 5
W jesienne czy zimowe dni miło jest otworzyć słoiczek tego dżemu i rozkoszować się smakiem i aromatem kwiatów, wspominając lato!