Dżem z płatków piwonii
Yuna 01 maja 2019 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Bardzo aromatyczny, pachnący i cierpki dżem można przygotować nie tylko z płatków róż. Dżem piwoniowy nie jest gorszy, a także ma działanie lecznicze. Działa kojąco, rozgrzewająco i pomaga przy przeziębieniach.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieDeserPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpłatki piwonii 50 gcukier 100 grsok z cytryny 2 łyżki. l.woda 50ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Płatki kwitnącej piwonii posypać cukrem, lekko zagnieść i odstawić na godzinę. Wyjdzie dużo soku. Dodać sok z cytryny i wodę, wymieszać.
Krok 2
Postaw na ogniu i gotuj od momentu wrzenia przez 20-30 minut, aż do uzyskania pożądanej grubości. Umieścić w małych słoiczkach. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Cukier na dżem potrzebuje dwukrotnie większej masy płatków.