Dżem z ogórka, limonki i mięty
gastronomia 16 lipca 2018 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 256,88 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 1,01 g/0,12 g/63,15GotowaniePustyMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg małych, mocnych ogórków 600 g cukru 1 limonka 40 g mięty (całe gałązki) Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki pokroić w dużą kostkę 1×1 cm, w rondelku umieścić cukier i pozostawić do momentu, aż puszczą sok. Następnie postaw patelnię na średnim ogniu i podgrzej.
Krok 2
Za pomocą drobnej tarki obierz skórkę z limonki i wyciśnij sok. 10-15 minut po ugotowaniu ogórków dodać przygotowane składniki i gałązki mięty.
Krok 3
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Krok 4
Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Krok 5
Powtórz kroki 3 i 4 jeszcze 3 razy. Wyjąć miętę i rozlać do słoików. Zamknąć, odwrócić i całkowicie ostudzić.
PRZY OKAZJI
Przepis opracowany i dostarczony restauracja Ogurets (Suzdal)