Dżem z niebieskich śliwek
gastronomia 26 kwietnia 2012(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomarańczowy (sok) – 1 szt.Renclod lub śliwka węgierska odmiana – 1 kgcukier – 1 kgcytryna (sok) – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Włożyć do rondelka z grubym dnem, dodać sok z cytryny i pomarańczy, odrobinę skórki pomarańczowej, cukier i odstawić na 2 godziny. Postaw patelnię na dużym ogniu i zagotuj. Zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować przez 20 minut, usuwając pianę. Ostudzić i umieścić w czystych, suchych słoikach.