Dżem z morwy czarnej (dżem z morwy)
Olga Grezowa 11 maja 2019 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Mój bardzo, bardzo ulubiony dżem. Choć mam ochotę zjeść garściami morwy czarnej i białej, to dżem z nich wykonany też jest rewelacyjny.
Złożoność: łatwo Kalorie: 237,24 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 20 godz Dodać. czas: 10 minut Używany: 0,91 g/0,30 g/57,40GotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg jagód0,5 kg cukrusok z 1/2 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jagody włóż do rondla o grubych ściankach, dodaj cukier i postaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Wyłącz kuchenkę i zostaw na noc.
Krok 2
Rano ponownie zagotuj jagody i dodaj sok z cytryny. Jeśli konsystencja Ci odpowiada, przelej go do wysterylizowanych słoików. Jeśli chcesz, aby był gęstszy, pozostaw dżem do zaparzenia na kolejne 8 godzin, a następnie ponownie zagotuj.