Dżem z moreli i ananasa

Dżem z moreli i ananasa

gastronomia 24 czerwca 20090,00Dodaj do ulubionychUdziałDżem z moreli i ananasa Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIsuszone morele – 250 gananasy konserwowe z syropem – 500 gcukier – 5 szklanekkilka pudełek kardamonulaska wanilii – 1 Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Suszone morele zalać 5 szklankami wody na 4 godziny. Z tą samą wodą umieścić suszone morele na małym ogniu i gotować, aż owoce staną się miękkie, 20–30 minut.

Krok 2

Do moreli dodać ananasa z syropem. Dodaj cukier i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 3

Dodać kardamon i laskę wanilii przekrojoną na pół, ale nie do końca. Gotuj dżem na dość dużym ogniu do miękkości (kropla gorącego dżemu na zimnym talerzu nie powinna się rozlać), 40–50 minut.

Krok 4

Wlać do wysterylizowanych słoików i zakręcić. Dżem jest gotowy za 2 dni. Wskazówka dotycząca zakupów spożywczych Chociaż ananasy są często sprzedawane pokrojone na małe kawałki, lepiej kupować te z puszki w krążkach – zazwyczaj są lepszej jakości.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja