Dżem z moreli i ananasa
gastronomia 24 czerwca 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIsuszone morele – 250 gananasy konserwowe z syropem – 500 gcukier – 5 szklanekkilka pudełek kardamonulaska wanilii – 1 Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Suszone morele zalać 5 szklankami wody na 4 godziny. Z tą samą wodą umieścić suszone morele na małym ogniu i gotować, aż owoce staną się miękkie, 20–30 minut.
Krok 2
Do moreli dodać ananasa z syropem. Dodaj cukier i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Dodać kardamon i laskę wanilii przekrojoną na pół, ale nie do końca. Gotuj dżem na dość dużym ogniu do miękkości (kropla gorącego dżemu na zimnym talerzu nie powinna się rozlać), 40–50 minut.
Krok 4
Wlać do wysterylizowanych słoików i zakręcić. Dżem jest gotowy za 2 dni. Wskazówka dotycząca zakupów spożywczych Chociaż ananasy są często sprzedawane pokrojone na małe kawałki, lepiej kupować te z puszki w krążkach – zazwyczaj są lepszej jakości.